Laatste nieuws:

, 19 februari 2018 16:05

START-UP-beurs van NWO voor ontwikkeling van ultrakleine elektrische schakelingen

Onderzoeker Alberto Curto van de TU/e ontvangt een START-UP-beurs van NWO voor de ontwikkeling van ultrakleine elektrische schakelingen. Curto probeert met behulp van nanofotonica ultrakleine optische en elektronische schakelingen te maken met een dikte van 1 nanometer.

Fotonica (beeld: Pixabay / 955169)'
Fotonica (beeld: Pixabay / 955169)
1/1
De START-UP-beurs van NWO is een nieuwe beurs voor creatieve en risicovolle ideeën van recentelijk aangestelde universitair (hoofd)docenten en hoogleraren in de natuur- en scheikunde. De beurs bedraagt maximaal € 600.000,-. Universitair docent Alberto Curto van de faculteit Technische Natuurkunde is één van de personen die een START-UP beurs ontvangt. Met behulp van deze beurs kan hij zijn onderzoek naar nanofotonica en de ontwikkeling van ultrakleine optische en elektronische schakelingen met een dikte van 1 nanometer voortzetten. Het zichtbare licht kan met behulp van deze techniek worden gemanipuleerd op nanoschaal, wat veel verder gaat dan de normale diffractie van optische golflengten. 
 
De actieve controle van lichtgolven op nanoschaal is de heilige graal voor onderzoekers in dit werkveld, meldt de TU/e. Het is echter zeer lastig om de hoge dichtheid van vrije elektronen in metalen substantieel te veranderen. Curto wil het bestaan van elektromagnetische golven gebonden aan halfgeleiders met een monolaag aantonen. Door de unieke hoge absorptie van licht in 2D-halfgeleiders is dit nu mogelijk. 

Water zuiveren met nanofilters

Naast Curto ontvangen ook de TU/e-onderzoekers Kitty Nijmeijer en Liesbeth Janssen een START-UP-beurs. Nijmeijer is hoogleraar aan de faculteit Scheikundige Technologie van TU/e en ontwikkelt membranen, ook wel nanofilters, die op moleculair niveau selectief en efficiënt water kunnen zuiveren om waardevolle stoffen terug te winnen. Zo worden veel industriële afvalstromen van onder andere de zuivelindustrie, de mestverwerking of de chemische industrie geloosd, terwijl deze afvalstromen veel waardevolle en schaarse componenten bevatten zoals eiwitten of grondstoffen voor kunstmest. Door deze stoffen terug te winnen is het mogelijk grondstofkringlopen te sluiten. Ook wil Nijmeijer de membranen inzetten om microverontreinigingen zoals medicijnresten, hormonen en pesticiden uit water te verwijderen. 
 
Janssen is universitair hoogleraar aan de faculteit Technisch Natuurkunde van de TU/e en wil glas beter begrijpen. Een glasfase komt voor in alle objecten om ons heen, waaronder in levende cellen van het menselijke lichaam. Ondanks de brede aanwezigheid van glas, is glas een wetenschappelijke mysterie. Janssen wil onderzoeken hoe abrupt de overgang van een vloeistof naar glas plaatsvindt, wat ook wel de fragiliteit wordt genoemd. Met dit onderzoek wil de hoogleraar een algemene theorie van glas ontwikkelen en aan de hand van natuurkundige wetten systematisch de omzetting van glasfase naar vloeibare fase beschrijven. Janssen publiceerde hier in 2015 al een proof-of-concept over. 
 
Meer informatie over de projecten van Curto, Nijmeijer en Janssen is hier te vinden. 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden