, 8 februari 2018 20:27

Remade in Holland

“Ons doel is zoveel mogelijk elektromechanische onderdelen een tweede leven te geven, zonder kwaliteitsverlies”, stelt Eduard Lebbink, directeur van ‘Remade in Holland’, tot begin dit jaar bekend onder de naam ACE Reuse Technology.

In 2050 heeft Nederland een volledig circulaire economie als het aan de overheid ligt. Maar de productiebedrijven die dit moeten waarmaken, hebben nog heel wat drempels te overwinnen. Het bedrijf uit Horst heeft zo'n 30 jaar ervaring in remanufacturing van elektromechanische componenten. "Onze nieuwe naam ‘Remade in Holland ' geeft aan dat we trots zijn op de kennis die we in Nederland op dit gebied hebben opgebouwd. Wij hebben als doel remanufacturing nu echt een boost te geven, want het is hard nodig om de ambitieuze doelstelling te behalen."

Geslote productiecirkel

Wat is remanufacturing en waarom is het zo belangrijk voor een circulaire economie? Eduard: "Remade in Holland creëert een gesloten productiecirkel die de toegevoegde waarde van een bestaand product hergebruikt. Het is daarin echt anders dan recycling, waarin alles grondstof wordt. Veel van de waarde van het oorspronkelijke product en productieproces blijft bij remanufacturing behouden. Bij elektromechanische onderdelen betreft dat een flinke waarde, vanwege design, hightech kennis en hoogwaardige materialen in het product."

"De basis van remanufacturing is volledige revisie, een hoog-kwalitatief proces waarbij producten systematisch uit elkaar worden gehaald, schoongemaakt en geïnspecteerd voor slijtage. Elk onderdeel dat niet meer voldoet aan de specificaties wordt vervangen, upgrades kunnen worden uitgevoerd en het product wordt opnieuw geassembleerd. Kwaliteitstesten stellen zeker dat het product voldoet aan de oorspronkelijke specificaties. Het resultaat is een onderdeel dat zo goed is als nieuw en vaak zelfs beter. Doordat de producten uitgebreid worden geanalyseerd, worden slijtagepatronen zichtbaar en leert een klant zijn product en de zwakke schakels goed kennen. De achilleshiel van het product kan worden geheeld. En natuurlijk geven we garantie. Minimaal hetzelfde als op een nieuw product, soms zelfs meer."

Alle sectoren

"Al zo'n dertig jaar stellen wij onze expertise aan producenten, toeleveranciers en servicebedrijven ter beschikking. Zij halen hun producten terug uit de markt en leveren de betreffende onderdelen bij ons af. Wij doen de rest. Voorbeelden van componenten zijn clutches, compressoren, reductoren en elektromotoren. Onze klanten zijn bijvoorbeeld producenten van printers, koffiemachines en koelunits voor in de horeca. In sommige producten hergebruiken we wel 40-50 onderdelen. De batchgroottes variëren van 15 stuks tot 500. Het principe is in alle sectoren mogelijk. De producent kan onze klant zijn, maar natuurlijk ook een toeleverancier, logistieke dienstverlener of installateur die het onderdeel vervangt."

remDezelfde compressor na remanufacturing.

Scan

"Ons doel is zoveel mogelijk elektromechanische onderdelen een tweede leven te geven, zonder kwaliteitsverlies. En om dat zo toegankelijk mogelijk te maken, voeren we vaak eerst een scan uit die duidelijkheid geeft. Is remanufacturing in dit specifieke geval technisch mogelijk? En wat zijn de kosten? Meestal overtreffen de mogelijkheden de verwachtingen van onze klanten en is het kostentechnisch heel gunstig. Tja, en dan blijft er nog maar één ding over om remanufacturing mainstream te maken: de wil van de producenten en de klanten. Remanufacturing is de toekomst, het wordt tijd dat iedereen aan het idee gaat wennen!"

Foto's:

Remade in Holland

Een compressor voor remanufacturing.

© Aandrijvenenbesturen.nl