Laatste nieuws:

, 9 januari 2018 09:07

Kijken door muren van onbekend materiaal

Wetenschappers van de Duke University hebben een apparaat ontwikkeld waarmee je door een muur kan kijken, zonder dat je van tevoren weet waarvan die muur is gemaakt of wat je ongeveer gaat zien. Ze laten de ruis die altijd ontstaat bij het scannen verwijderen door een algoritme.

'
1/1

Het is al lang mogelijk om met microgolven te ontdekken wat zich achter een muur bevindt. Maar dan moet je wel ongeveer weten wat je zoekt. En van wat voor materiaal de muur is gemaakt. De muur geeft namelijk echo's terug die het beeld vertroebelen.

De wetenschappers realiseerden zich echter dat de ruis een bepaalde gelijkmatigheid moet vertonen, omdat de muur overal van hetzelfde materiaal is gemaakt, en ontwikkelden een algoritme dat de gelijkmatige golven die terugkomen detecteert en uit het eindbeeld filtert. Zo zie je alleen de onregelmatigheden. En dat is hetgene in of achter de muur waar je naar op zoek was.

Extra voordeel is dat het apparaat slechts één golflengte hoeft te gebruiken, waar dergelijke apparaten typisch een grote bandbreedte inzetten. Met een enkele golf is het gemakkelijker om golflengtes van andere apparaten uit te sluiten, zoals van de Wifi. Bovendien is het goedkoper.
Het apparaat is geschikt voor beveiligingsdoeleinden, en wordt naar verwachting goedkoop genoeg om ook kansen te kunnen bieden in de bouw.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (7)

30 mei 2022 - Hannover
Hannover Messe
2 juni 2022 - Veldhoven
Constructeursdag
21 juni 2022 - München (Duitsland)
automatica 2022
30 augustus 2022 -
Technishow + Esef
4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden