Laatste nieuws:

, 4 januari 2018 11:14

Veranderingen in onderwijs per 1 januari 2018

Met ingang van 1 januari 2018 gaat een aantal wijzigingen in, waar met name wetenschappers, bedrijven, scholen en leerlingen mee te maken kunnen krijgen. Onder meer komt er een nieuwe post-MBO opleiding, ook voor werkenden die een leven lang willen leren.

Er komt onder meer een nieuwe post-MBO opleiding, ook voor werkenden die een leven lang willen leren.'
Er komt onder meer een nieuwe post-MBO opleiding, ook voor werkenden die een leven lang willen leren.
1/1

Aanmelddatum MBO 1 april

Wie zich wil aanmelden voor een mbo-opleiding, moet dit uiterlijk op 1 april voor het nieuwe studiejaar doen. Dit geldt voor het eerst voor het komende studiejaar (2018-2019).

25 miljoen voor Regionaal Investeringsfonds

Ook in 2018 is er weer een nieuwe aanvraagronde voor het Regionaal Investeringsfonds (RIF). Bedrijven die samen met mbo-instellingen willen investeren in innovatief beroepsonderwijs kunnen een aanvraag indienen. Minister Van Engelshoven stelt voor 2018 25 miljoen euro beschikbaar voor het investeringsfonds.

Nieuwe opleiding in hoger onderwijs

Naast de bachelor en de master komt er per 2018 een nieuwe zelfstandige opleiding in het hoger onderwijs: de associate degree. Deze 2-jarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs is bedoeld voor mbo-4-gediplomeerden die willen doorstuderen maar niet middels een 4-jarige hbo-bacheloropleiding. Ook biedt de associate degree kansen voor op- en omscholing van volwassenen en werkenden in het kader van leven lang leren. De 150 nieuwe associate degree-opleidingen kunnen worden gevolgd bij ruim 80 hogescholen.

Inperking lastendruk bij kwaliteitskeuring hoger onderwijs

Hogescholen en universiteiten ervaren veel administratieve lastendruk voor hun accreditatie. Eens per 6 jaar worden zij onder de loep genomen door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) waarbij instellingen soms documentatie opbouwen die kan oplopen tot 60 ordners. Via een proef wil minister Van Engelshoven bekijken hoe die lastendruk omlaag kan. Onderwijsinstellingen die meedoen worden beoordeeld op de helft van het aantal NVAO-criteria. De inschrijving voor deze proef gaat januari 2018 open. Na een voorbereidingsperiode gaat de proef vanaf 1 september 2018 van start.

Stevinpremies voor wetenschappers

In 2018 worden voor het eerst de Stevinpremies uitgereikt aan twee wetenschappers die met hun onderzoek grote maatschappelijke of economische impact hebben gehad. Zij krijgen 2,5 miljoen euro. De prijs kan worden uitgereikt aan wetenschappers in alle wetenschapsgebieden.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
20 maart 2024 - Antwerpen
Maintenance
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden