Laatste nieuws:

, 22 december 2017 07:03

Plan voor een leven lang ontwikkelen in de techniek in Gelderland

Op 21 december bieden Gelderse private en publieke partners in de techniek gedeputeerde Michiel Scheffer verantwoordelijk voor economie, onderwijs & arbeidsmarkt de intentieverklaring ‘Arbeidsmarkt – Leven Lang Ontwikkelen in de Techniek’ aan. Inzet is de arbeidsmarkt en het leven lang ontwikkelen in de technische branches in Gelderland te verbeteren.

'
1/1

 

De overhandiging vindt plaats tijdens de netwerkbijeenkomst ‘Techniek Serious Request 2017’ bij Aventus in Apeldoorn. Net als elders in Nederland hebben de technische branches in Gelderland te maken met een krappe arbeidsmarkt. Met het aantrekken van de economie voelen alle partners een extra stimulans om de instroom van vaktalent naar het technisch onderwijs en van nieuwe vakmensen naar de technische branches te bevorderen. De intentieverklaring, die ondertekent gaat worden door o.a. werkgevers- en werknemersorganisaties, onderwijsinstellingen in de technische branches en het UWV Werkbedrijf, moet dat verschil gaan maken. In het uiteindelijk plan, welke begin januari aan de Provincie Gelderland wordt aangeboden, spreken de partners de intentie uit een publiek-privaat actieprogramma te ontwikkelen om de technische arbeidsmarkt in Gelderland duurzaam beter te laten functioneren. Alle partners investeren gezamenlijk in het plan.

Bemiddelen en (bij)scholen

De activiteiten van het plan richten zich enerzijds op het bemiddelen en scholen van werklozen en werkenden naar banen in de techniek. Het plan besteedt hierbij bijzondere aandacht aan kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt zoals 45-plussers, statushouders en jongeren zonder startkwalificatie. Anderzijds richt het plan zich nadrukkelijk op het stimuleren van een leven lang ontwikkelen door de bestaande werkgevers, werknemers en ZZP’ers in de techniek. Toine Straatman (Koninklijke Metaalunie) en Diny Schoorlemmer (FNV) zijn blij met het initiatief: “We kunnen met elkaar het verschil maken! Dat is goed nieuws voor alle betrokkenen. Vanuit de technische branches zien we grote uitdagingen in de regio als het gaat om voldoende vakmensen maar nu zien we ook gezamenlijke oplossingen. Dit plan sluit zeer goed aan bij bestaande activiteiten en plannen in de regio, waarvan er een aantal zijn beschreven in de Techniekpacten. We zullen dus echt maximaal bijdragen.”

Korte en lange termijn

De initiatiefnemers van het plan streven ernaar een duurzame samenwerking tussen de publieke en private partners tot stand te brengen. Het opstellen van een gezamenlijk activiteitenprogramma moet ertoe leiden dat de deelnemende partijen elkaar sneller en gemakkelijker weten te vinden om samen te kunnen optrekken. De partners verwachten begin 2018 een gezamenlijke programma en een ondersteuningsverzoek aan de Provincie Gelderland te kunnen voorleggen.

Netwerkbijeenkomst

De netwerkbijeenkomst Techniek Serious Request 2017 vindt plaats op donderdag 21 december van 14.30 tot 16.30 uur in Auditorium Aventus, Laan van de Mensenrechten 500 in Apeldoorn. Behalve met het aanbieden van de intentieverklaring staan in de bijeenkomst de arbeidskansen binnen de technische branches in Gelderland centraal.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden