, 19 december 2017 06:48

Drijvend zonnepaneel produceert waterstof van zeewater

Stel je toch eens voor. Een zonnepaneel dat waterstof produceert van zeewater met behulp van zonne-energie. Deze uitvinding werd onlangs omschreven in het International Journal of Hydrogen Energy door een team van onderzoekers.

 

Waterstof

Onderzoekers zoeken al langere tijd naar mogelijkheden om energie van de zon op te slaan voor later gebruik. Een methode is om door de zon opgewekte energie te gebruiken om water te splitsen waardoor waterstof ontstaat.

Membraan

Als elektrolyse-apparatuur water opsplitst worden membranen gebruikt om waterstof en zuurstof te splitsen. Maar deze membranen zijn kostbaar en kwetsbaar. Daarnaast hebben deze elektrolyse-apparaten erg schoon water nodig. Zeewater bevat teveel microben en vuil en kan de membranen beschadigen.

Pomp

Er is ook elektrolyse-apparatuur ontwikkeld waar geen membranen voor nodig was. In plaats daarvan werden elektrolysevloeistoffen gebruikt om waterstof en zuurstof te splitsen. De daarvoor benodigde pomp maakte de apparatuur daardoor complexer.

99% zuiver

Onderzoekers hebben nu naar eigen zeggen het eerste praktische en drijvende op zonne-panelen gebaseerde elektrolyse-apparaat ontwikkeld dat membraan- en pomp-vrij is. Het drijvende elektrolyse-apparaat dat de onderzoekers ontwikkeld hebben, kan waterstofgas producren die 99% zuiver is.

Foto's:

Drijvend zonnepaneel produceert waterstof van zeewater

© Aandrijvenenbesturen.nl