Laatste nieuws:

, 19 december 2017 06:41

Robot herstelt sneller na schade

Onderzoekers aan de Tohoku universiteit en de Hokkaido universiteit zijn er voor het eerst in geslaagd om een robot te ontwikkelen die in staat is zich aan te passen aan onverwachte schade. Dit is een echte doorbraak aangezien er steeds meer van robots wordt verwacht dat ze onder zware omstandigheden kunnen opereren.

'
1/1

 

Aanpassen

Conventionele robots hebben wat tijd nodig, enkele tientallen seconden, om zich aan te passen als er schade ontstaat. Om dit probleem op te lossen hebben onderzoekers, onder leiding van Aiko Ishiguro, professor aan Tohoku University, zich gefocust op een slangster, nauw verwant aan zeesterren, met vijf flexibele armen. Slangsterren zijn in staat om zich meteen aan te passen aan het verlies van hun armen en zich nog steeds voor te bewegen door te coördineren met de resterende armen.

Controlemechanisme

Gebaseerd op gedragsstudie met onder meer de slangster, kwamen de onderzoekers tot een eenvoudig gedecentraliseerd controlemechanisme. Dit mechanisme is vervolgens in een slangster-achtige robot geplaatst om te demonstreren dat het zich binnen een paar seconden aan kan passen aan onverwachte fysieke schade, net als zijn biologisch model.

Veerkrachtig

De onderzoekers hopen dat deze ontdekking zal helpen bij het ontwikkelen van veerkrachtige robots die in staat zijn om in bijvoorbeeld in rampgebieden te werken.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden