Laatste nieuws:

, 8 december 2017 07:39

Drones zijn schadelijker dan vogels blijkt uit luchtvaartonderzoek

Onlangs heeft een onderzoeksteam van het Alliance for System Safety van UAS through Research Excellence (ASSURE) een onderzoek uitgebracht waaruit blijkt dat botsingen tussen drones en grote bemande vliegtuigen meer structurele schade veroorzaken dan botsingen met vogels van het zelfde gewicht.

'
1/1

 

Kleine onbemande systemen

ASSURE heeft dit onderzoek uitgevoerd met twee typen drones en twee type vliegtuigen via computersimulatie en fysieke tests. Kiran D’Souza, assistent professor mechanical en aerospace engineering in Ohio, had de leiding over een deel van het onderzoek met betrekking tot de vliegtuigmotoren. “Zelfs kleine onbemande systemen kunnen behoorlijke schade toebrengen aan motoren.”

Toegenomen meldingen

Het aantal meldingen waarbij er bijna een botsing heeft plaatsgevonden tussen een drone en een vliegtuig is toegenomen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit, Federal Aviation Administration (FAA), krijgt meer dan 100 meldingen per maand van drones die een mogelijke bedreiging vormen voor vliegtuigen.

Meeste schade bij opstijgen

In tegenstelling tot de zachte massa van vogels zijn drones gemaakt van robuuster materiaal. De tests wijzen uit dat de harde delen van de drones, zoals motor en batterij, de meeste schade toebrengen aan vliegtuigen en hun motoren. De simulatie wijzen uit dat de meeste schade wordt toegebracht tijdens het stijgen wanneer de motor op de hoogste snelheid is. De mate van schade is daarnaast ook nog eens afhankelijk van waar in de motor de impact plaatsheeft.

Geo-fencing

De onderzoekers concluderen dat producenten van drones zogeheten waarnemen en ontwijken of geo-fencing mogelijkheden moeten toepassen om eventuele botsingen met vliegtuigen te voorkomen. Er zullen nog meer onderzoeken volgen, onder meer in samenwerking met motorfabrikanten en met helikopters.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden