Laatste nieuws:

, 5 december 2017 07:06

Je robot een handje helpen

Robots kunnen zo nu en dan wel wat hulp gebruiken in hun interactie met mensen. Dat is het doel van een programma aan de Rice University, dat robots begeleidt naar een behulpzame, mensachtige manier van werken.

'
1/1

 

Rice engineer Marcia O’Malley en afgestudeerd student Dylan Losey hebben hun methode om robots te trainen verfijnd door subtiele fysieke feedback te geven aan machines terwijl ze hun taak uitvoeren. Het doel is om de training van robots te vereenvoudigen waarvan verwacht wordt dat die samen met mensen zullen werken.

Veiliger werken

“Historisch gezien was de rol van robots om de werkzaamheden over te nemen die we niet willen doen zoals bijvoorbeeld lopende band werk, lassen en verven”, zegt O’Malley. “Nu we meer bereid zijn om persoonlijke informatie te delen met technologie zoals bijvoorbeeld een fitbit die het aantal stappen dat je zet bijhoudt, verschuift die technologie ook naar hardware. Robots zijn al aanwezig in onze huizen waar ze stofzuigen, het gras maaien of onze thermostaten beheren. Er zijn allerlei manieren waarop technologie in ons leven een plek inneemt. Veel van ons werk bestaat dan ook uit het veiliger maken van de interactie tussen mens en robot.”

Fysiek aanpassen

Volgens de onderzoekers ervaren robots die reageren op de fysieke mens-robot interactie, de zogeheten pHRI, interacties veelal als verstoringen en gaan zij met het gebruikelijke gedrag verder wanneer de interactie stopt. De onderzoekers van RIC hebben de pHRI zodanig aangepast dat mensen in staat zijn om de werkwijze van de robot fysiek aan te passen.

Impedance control

Het programma is gebaseerd op het concept van impedance control, letterlijk een manier om de bewegingen te managen wanneer het erop aankomt. Een robot die impedance control toestaat via fysieke input, past zijn geprogrammeerde route aan, maar kan ook terug naar de initiële activiteiten wanneer de input stopt. Het algoritme van Rice is gebaseerd op dat concept waarbij het de robot toestaat om zijn werkwijze aan te passen. Vergelijkbaar met een GPS-systeem dat de route opnieuw berekent nadat de bestuurder een afslag heeft gemist.

Paradigmaverschuiving

“De paradigmaverschuiving is dat in plaats van dat een mens als een verstoring wordt ervaren, de robot de mens moet behandelen als een rationeel wezen dat een reden heeft om de interactie uit te voeren en iets belangrijks probeert te realiseren”. De robot moet dus niet proberen om uit te wijken. Het moet leren om te begrijpen wat er aan de hand is en het werk nog beter doen”, aldus Losey.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
20 maart 2024 - Antwerpen
Maintenance
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden