Laatste nieuws:

, 5 december 2017 07:04

Levende inkt toegepast in 3D-printproces

Het duurt niet lang meer voordat alles via 3D geprint kan worden. De materialen die daarvoor gebruikt worden zijn niet-levende materialen zoals plastic en metaal. Een team van onderzoeker aan het Laboratory for complex materials in Zurich heeft een nieuw 3D-printplatform ontwikkeld wat werkt met levend materiaal.

'
1/1

 

De onderzoekers hebben een inkt ontwikkeld dat bacteriën bevat waardoor het mogelijk is om biochemische materialen te produceren met bepaalde eigenschappen, afhankelijk van de bacterie die in de inkt wordt gestopt.


Het nieuwe printplatform biedt diverse mogelijkheden als het gaat om het type bacterie dat met elkaar gecombineerd kan worden. De onderzoekers kunnen vier verschillende soorten inkt gebruiken die elk weer een mix van bacteriën bevat. Zodoende kunnen verschillende soorten producten worden gemaakt met een diversiteit aan eigenschappen.

Flink

De inkt bestaat uit een hydrogel die voor de structuur zorgt. De hydrogel is een mix van hyaluronzuur, suikermoleculen en pyrogeen kiezelzuur. De bacterie wordt aan de inkt toegevoegd zodat de bacterie alle condities heeft om in te gedijen. Door het gebruik van deze hydrogel als basis, is het mogelijk om bacteriën toe te voegen met de gewenste eigenschappen om deze vervolgens in een 3D-structuur te printen. De onderzoekers hebben het nieuwe materiaal Flink genoemd, wat functional living ink betekent.

Enorm potentieel

Het onderzoek is nog in de beginfase.”Het gebruik van bacteriebevatende hydrogel in het printproces heeft een enorm potentieel, aangezien er een enorme range aan bruikbare bacterie is, aldus Patrick Rühs, een van de auteurs van het wetenschappelijk artikel dat in het blad Science Advances verschijnt. De meeste mensen associëren bacteriën met ziekten, maar we kunnen feitelijk niet zonder bacteriën overleven.” Een praktische applicatie zou bijvoorbeeld een 3D-geprinte sensor zijn die giftige stoffen in drinkwater kan opsporen.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden