Laatste nieuws:

, 1 december 2017 08:08

Kleine cyborgkever tot grootse dingen in staat (video)

Wendbaarheid, weerbaarheid en efficiëntie spelen in de robotica een grote rol. Zeker als het gaat om robots die insecten moeten evenaren, zijn er nog stappen te maken. Aan de Nanyang Technological University in Singapore ontwikkelden onderzoekers de kleinste en best bestuurbare cyborg tot nu toe.

'
1/1

 

De kever is 2,5 centimeter klein, vederlicht en leeft drie maanden, wat vrij lang is voor een klein insect. De kever heeft een kleine rugzak met elektronische interfaces en antennes. Als de antennes worden gestimuleerd door een elektronische puls, activeert dit het ingebouwde vluchtmechanisme. Hierdoor denkt het kevertje dat het ergens tegenop loopt en keert het om.

Antennebesturing

Door het aanpassen van de frequentie van de prikkels, waren de onderzoekers in staat om te bepalen hoe scherp de hoek is die het insect maakt. Het verhogen van de frequentie verhoogde ook de draaihoek van het insect, met een succesratio van 85%. Het stimuleren van beide antennes zorgt ervoor dat de kever achteruit stapt. “Antenne stimulans is eenvoudiger en makkelijker dan het individueel stimuleren van de verschillende spieren. Daardoor konden we de hardware en het bedieningssyteem vereenvoudigen. We hopen in de toekomst in staat te zijn de kever net zo goed te kunnen besturen als andere artificiële motoren”, aldus Tat Thang Vo Doan, co-auteur van het wetenschappelijk artikel.

Inzetten in rampgebieden

Dit type kever, de moriokever, wordt gebruikt vanwege zijn klein formaat. Daardoor is het insect in staat om zich bijna overal doorheen te bewegen in rampgebieden. “De insecten zijn in staat om zelfstandig door het gebied te bewegen en daarbij informatie over hun positie en de omgeving te verstrekken. Daardoor kunnen reddingsteams de juiste voorbereidingsmaatregelen treffen. Als een insect een slachtoffer aantreft, kan het een alarm afgeven aan het reddingsteam. Het klinkt nog een beetje als sciencefiction, maar dit is waar we momenteel aan werken”, vertelt Tat Thang Vo Doan. Volgens zijn voorzichtige schatting zullen dit soort cyborginsecten in de komende vijf jaar klaar zijn voor daadwerkelijk gebruik.

 

 

 

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden