Laatste nieuws:

, 28 november 2017 07:18

Apparaat genereert zonne-energie en produceert waterstof

UCLA onderzoekers hebben een apparaat ontwikkeld dat zonne-energie gebruikt om voordelig en efficiënt energie op te wekken en op te slaan. Het kan gebruikt worden om elektronisch apparatuur op te laden en om waterstof te produceren voor auto’s.

'
1/1

 

Met dit apparaat zouden voertuigen op waterstof voor een grotere groep consumenten binnen handbereik liggen. Het apparaat gebruikt namelijk nikkel, ijzer en kobalt, grondstoffen die makkelijk verkrijgbaar en minder kostbaar zijn dan platinum en andere edelmetalen die momenteel worden gebruikt om waterstof te produceren.

Schone brandstof

“Waterstof is een goede brandstof voor voertuigen: het is de schoonste brandstof die we kennen, het is goedkoop en er komt geen luchtvervuiling van af, alleen water”, zegt Richard Kaner, professor aan de UCLA en senior auteur van het wetenschappelijk artikel dat in het wetenschappelijk blad Energy Storage Materials verscheen.

Drie elektrodes

De gebruikelijke waterstofcellen en supercapacitoren hebben twee elektrodes, een positieve en een negatieve. Dit apparaat van UCLA heeft een derde elektrode. Deze derde elektrode is zowel een supercapacitor die energie opslaat als een apparaat dat water opsplitst in waterstof en zuurstof. De drie elektroden zijn verbonden met een zonnecel dat dient als de energiebron. De energie die door de zonnecel wordt opgewekt, kan vervolgens op twee manieren worden opgeslagen.

Nieuwe toepassingen

Een supercapacitor en een watersplitsingstechnologie aan elkaar verbinden in een apparaat is een ontwikkeling die gelijk staat aan de eerste keer dat een telefoon, webbrowser en camera werden werden gecombineerd met een smartphone volgens Kaner. Deze nieuwe technologie kan volgens hem uiteindelijk leiden tot nieuwe toepassingen die de onderzoekers zelf ook nog niet hebben bedacht.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden