, 21 november 2017 06:41

Elektronische sterneusmol spoort chemicaliën onder water op

Hij ziet er bizar uit, de sterneusmol. Maar met diezelfde neus is het dier in staat om onder water te ruiken door bellen te blazen en diezelfde bellen razendsnel weer te inhaleren. De reden hiervoor? De geur van zijn prooi detecteren in het water.

 

Dit dier inspireerde Alexander B. Lee, doctoraal student fysica aan de Georga Institute of Technology, samenwerkend met David Hu, professor mechanical engineering, om een elektrische onderwaterneus met gassensoren te ontwikkelen die chemicaliën opspoort.

Chemische sensoren

Om dit te realiseren ontwikkelde Lee samen met collega’s een apparaat met chemische sensoren op basis van metaal-oxide die de geur van bubbels opneemt. Hiermee is het waarnemen van geuren onder water een stap dichterbij.

Gassensoren

Het uiteindelijke doel is om de elektronische neus te voorzien van gassensoren voor onderwater gebruik omdat deze een wezenlijk voordeel bieden ten opzichte van de chemische sensoren. Er is namelijk geen direct contact nodig met de chemische bron.

Veelbelovend

“Direct contact stelt de sensor bloot aan schadelijke chemicaliën, die het systeem kunnen beschadigen” vertelt Lee. “Gassensoren gaan daarnaast ook langer mee.” Er zal nog het nodige gedaan moeten worden om de elektronische neus daadwerkelijk te realiseren voor het detecteren van chemicaliën onder water, maar de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend.

Foto's:

Elektronische sterneusmol spoort chemicaliën onder water op

© Aandrijvenenbesturen.nl