Laatste nieuws:

, 21 november 2017 06:41

Elektronische sterneusmol spoort chemicaliën onder water op

Hij ziet er bizar uit, de sterneusmol. Maar met diezelfde neus is het dier in staat om onder water te ruiken door bellen te blazen en diezelfde bellen razendsnel weer te inhaleren. De reden hiervoor? De geur van zijn prooi detecteren in het water.

'
1/1

 

Dit dier inspireerde Alexander B. Lee, doctoraal student fysica aan de Georga Institute of Technology, samenwerkend met David Hu, professor mechanical engineering, om een elektrische onderwaterneus met gassensoren te ontwikkelen die chemicaliën opspoort.

Chemische sensoren

Om dit te realiseren ontwikkelde Lee samen met collega’s een apparaat met chemische sensoren op basis van metaal-oxide die de geur van bubbels opneemt. Hiermee is het waarnemen van geuren onder water een stap dichterbij.

Gassensoren

Het uiteindelijke doel is om de elektronische neus te voorzien van gassensoren voor onderwater gebruik omdat deze een wezenlijk voordeel bieden ten opzichte van de chemische sensoren. Er is namelijk geen direct contact nodig met de chemische bron.

Veelbelovend

“Direct contact stelt de sensor bloot aan schadelijke chemicaliën, die het systeem kunnen beschadigen” vertelt Lee. “Gassensoren gaan daarnaast ook langer mee.” Er zal nog het nodige gedaan moeten worden om de elektronische neus daadwerkelijk te realiseren voor het detecteren van chemicaliën onder water, maar de resultaten tot nu toe zijn veelbelovend.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden