Laatste nieuws:

, 7 november 2017 00:16

Afwijkingen 3D-printproces opsporen en corrigeren

'
1/1

Fouten die tijdens 3D-printen ontstaan worden vaak pas na afloop bemerkt. Resultaat is dat het product niet meer bruikbaar is. Onderzoekers van GE Lab zetten nu hoge resolutiecamera’s , machine learning, en kunstmatige intelligentie in om afwijkingen tijdens het 3D-printproces op te sporen en te corrigeren.

Laag voor laag

Bij additieve productie wordt een object gemaakt door verschillende lagen samen te smelten. Een van de technieken is selective laser sintering (SLS). Bij SLS wordt een laag poeder op het printbed gelegd. Het poeder wordt vervolgens met behulp van een laser op specifieke plekken uitgehard. Vervolgens wordt een nieuwe laag poeder op het printbed gelegde en uitgehard. Het uiteindelijke object wordt zo laag voor laag opgebouwd.

Verhoogde productiviteit

Controle van de producten vindt handmatig na afloop plaats. “Met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning maken we van de 3D-printers in essentie hun eigen inspecteurs”, legt Joseph Vinciquerra, hoofd van het Additive Research Lab van GE labs, uit. “Door het inspecteren van onderdelen te elimineren nadat deze volledig zijn gebouwd, kunnen we het productieproces met dagen of zelfs weken verminderen en de productiviteit verhogen.”

Problemen opsporen

De onderzoekers experimenteren met deze technologie door geometrische vormen te printen, zoals een cilinder. De printer is voorzien van hoge resolutiecamera’s die de geprinte lagen vastleggen en afwijkingen registreren die met het blote oog niet te zien zijn. Vervolgens wordt het geprinte object met behulp van een CT-scanner onderzocht op problemen die door deze afwijkingen zijn ontstaan.

Slim systeem

De verzamelde data wordt vervolgens door een machine learning algoritme geanalyseerd om verbanden te ontdekken tussen problemen in het product en afwijkingen in de geprinte lagen die met behulp van de camera’s zijn vastgelegd. “Hoe vaker je dit doet, hoe slimmer het systeem wordt”, legt Vinciquerra uit. “De computer vision zal uiteindelijk voldoende training hebben om ons te vertellen wanneer er een probleem dreigt te ontstaan.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (9)

16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden