Laatste nieuws:

, 2 november 2017 23:16

Op kwal geïnspireerde elektronische huid licht op bij beschadiging

Elektronische huidtechnologie voor protheses en robots kan de minste aanraking detecteren. Vreemd genoeg reageren de sensoren die dat mogelijk maken niet goed op een onschuldige klap of bijvoorbeeld een briesje.

'
1/1

Onderzoekers beschrijven in ACS Applied Materials & Interfaces de ontwikkeling van een elektronische huid geïnspireerd op een kwal die oplicht wanneer het contact hard genoeg is om mogelijk een beschadiging te veroorzaken.

Atolla kwal

Een elektronische huid die dezelfde gevoeligheid van de biologische huid kan nabootsen, heeft een groot potentieel als het gaat om protheses en robots. Om een dergelijke elektronische huid te realiseren hebben Bin Hu en zijn collega’s aan de Huazhong University of Science and Technology zich laten inspireren door de Atolla kwal. Deze kwal kan veranderingen in de omgevingsdruk voelen en licht enorm op wanneer het gevaar voelt.

Elektrisch signaal

Voortbordurend op het idee van een visuele waarschuwing als reactie op een fysieke dreiging, hebben de onderzoekers elektrische en optische systemen gecombineerd in een elektronische huid om zowel subtiel als krachtig contact te detecteren. Zij hebben twee lagen elastische, poly-dimenthysiloxane oftewel PDMS, met zilveren nanowires gecombineerd. Deze twee lagen produceren een elektrisch signaal als reactie op lichte druk van bijvoorbeeld een briesje of contact met een blad. Tussen de zilveren nanowire electroden zit een PDMS-laag met fosfor. Deze laag licht op wanneer de druk toeneemt. De onderzoekers zeggen dat dit meer lijkt op de diverse soorten druk die de menselijke huid kan voelen.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden