Laatste nieuws:

, 30 oktober 2017 22:54

Veilig oogsten dankzij een nieuw sensornetwerk

Om oogstmachines in staat te stellen om zo efficiënt en zo veilig mogelijk te werken in verschillende omstandigheden heeft Universiteit Bielefeld in samenwerking met CLAAS, fabrikant van landbouwmachines, een nieuw systeem met sensoren ontwikkeld voor omgevingsdetectie.

'
1/1

 

Aanpassen

Het doel van het project was om een systeem te ontwikkelen dat oogstmachines in staat stelt door middel van sensoren de omgeving te verkennen en op veranderingen te reageren. “ De machine kan zich aanpassen aan de omstandigheden van het veld, de staat van het veld en de aanwezige oogst”, aldus Thorsten Jungeblut, een van de onderzoekers aan de universiteit.

Beter zicht

Bestuurders van oogstmachines kunnen vaak maar een beperkt deel van de omgeving zien doordat gewassen het zicht ontnemen. Daarnaast wordt het zicht ook nog eens beperkt door de machines zelf die vaak zo lang zijn als een truck. “We moesten een systeem ontwikkelen dat botsingen voorkomt, met bijvoorbeeld wilde dieren, vertelt Jungeblut.

Samenwerken

Van juli 2014 tot eind oktober 2017, heeft de onderzoeksgroep, tezamen met CLAAS, het sensor netwerk voor elektronische omgevingsdetectie ontwikkeld voor in landbouwoogstmachines. De onderzoekers hebben ook algoritmes ontwikkeld die de sensordata van het project analyseert. Jungeblut: “De data wordt geanalyseerd zodat de machines in staat zijn zelfstandig op het terrein te komen. Daarnaast werkt het systeem samen met andere machines. Het controlesysteem in een oogstmachine is daardoor in staat om een traktor te waarschuwen voor obstakels in het veld.”

Universitaet Bielefeld.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden