Laatste nieuws:

, 27 oktober 2017 07:25

Interactie met robot kan van invloed zijn op gebruik

In een nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Restorative Neurology en Neuroscience, hebben onderzoekers de voorkeuren van gebruikers getest tijdens de interactie met een robot. Het is de eerste stap naar een protocol dat gebruikt kan worden bij revalidatie.

'
1/1

 

Interactie

Shelly Levy-Tzedek is hoofd van het Cognition, Aging en Rehabilitation lab aan de Ben-Gurion University of the Negev (BGU). In haar onderzoek richt zij zich op het gebruik van robots bij revalidatie van patiënten. Aangezien veel patiënten hun oefeningen te weining of helemaal niet uitvoeren thuis, ontwikkelt zij robots om hen daarbij te assisteren. “In de toekomst zullen mensen in steeds grotere mate gebruikmaken van robots in het dagelijks leven. Uit ons onderzoek blijkt dat de wijze waarop de robot beweegt in de interactie met de gebruiker, bepaalt hoe tevreden de gebruiker is met de interactie. Gebruikers vinden het niet prettig wanneer een robot niet op dezelfde manier beweegt als dat zij doen. Daardoor zullen ze minder gebruikmaken van een robot.”

Conclusies

In het onderzoek speelden 22 deelnemers een game met een robothand, waarbij de mens en de robot om en om elkaars bewegingen volgden. Als de robothand aan zet was, waren de bewegingen of strak zoals het dribbelen van een bal of vloeiend zoals het maken van een cirkel. Uit het onderzoek konden drie conclusies getrokken worden. Allereerst bleek dat mensen eerder geneigd zijn om de beweging van de robot te kopiëren. “Dit is erg belangrijk om je van bewust te zijn bij het ontwerpen van een robot die bijvoorbeeld assisteert in een operatiekamer. Van een dergelijke robot wil je niet dat het strakke robotbewegingen maakt”, aldus Levy-Tzedek. Ten tweede bleek er niet echt een voorkeur te zijn voor het leiden of volgen van de robot. De ene helft van de testgroep leidde, de andere helft volgde. “Deze uitkomst benadrukt het belang van het ontwikkelen van een gepersonaliseerde mens-robot-interactie.” Ten derde bleek dat de testgroep de voorkeur gaf aan vloeiende, herkenbare bewegingen, die op menselijke bewegingen lijken. “Deze bevindingen uit het onderzoek zijn van groot belang bij het ontwikkelen van robots die op dagelijkse basis met mensen in contact staan om ervoor te zorgen dat mensen gemotiveerd blijven om gebruik te maken van robots", concludeert Levy-Tzedek.

 

Het initiële onderzoek van student Shir Kashi won een “best poster award” op het Human-Robot-Interaction Conference (HRI) in Wenen eerder dit jaar in maart. Dit onderzoek was een vervolg op haar onderzoek.

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

17 november 2021 -
Engineering Event Safety

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden