Laatste nieuws:

, 24 oktober 2017 07:05

Transparante zonnecollector heeft groot potentieel

Transparante zonnecollectoren voor op ramen vertegenwoordigen een enorm potentieel aan zonne-energie en kunnen net zoveel energie opwekken als grote zonnepanelen op het dak zeggen wetenschappers aan de Michigan State University (MSU) in Nature Energy.

'
1/1

 

De toekomst

“Transparante zonnecellen zijn de toekomst voor zonnecollectoren, aldus Richard Lunt, professor Chemical Engineering en Material Science aan de MSU. “We hebben het potentieel geanalyseerd en kunnen aantonen dat wanneer we enkel onzichtbaar licht opvangen, deze collectoren een hoeveelheid elektriciteit kunnen opbrengen die gelijk is aan de zonnepanelen op het dak en tegelijkertijd functioneel gebruikt kunnen worden voor gebouwen, auto’s, mobiele telefoons of ander apparatuur met een transparant oppervlak.

Organische moleculen

Lunt en collega’s aan MSU hebben een transparante zonnecollector ontwikkeld die, indien geplaatst op een raam zonne-energie opwekt zonder het zicht te blokkeren. Het dunne materiaal dat op plastic lijkt, gebruikt organische moleculen die onzichtbare zonnestralen absorberen. De onderzoekers kunnen deze materialen zo instellen dat ze alleen ultraviolet en bijna-infrarood stralen oppikken en die vervolgens in elektriciteit omzetten.

Toegankelijk

Deze transparante technologie is pas op een derde van het realistische potentieel volgens Lunt. “Traditionele applicaties voor het opwekken van zonne-energie is de afgelopen vijf decennia zeer actief onderzocht. Deze nieuwe transparante technologie biedt een veelbelovende mogelijkheid voor goedkopere, wereldwijd gebruik van zonne-energie die eerder niet toegankelijk waren.”

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden