Laatste nieuws:

, 10 oktober 2017 07:00

IoT biedt mooie kansen voor het mkb

Machines zijn de ‘things’ die onderdeel zijn van het Internet of Things. Ze communiceren met elkaar, al dan niet via de cloud, met centrale systemen, machinebouwer en gebruiker. Is IoT in de machinebouw vooral het terrein van de grote spelers in de markt? Ik ben ervan overtuigd dat er juist voor het mkb mooie kansen liggen. De vraag die bij veel kleinere machinebouwers en servicebedrijven op de lippen ligt is: “Hoe dan?”, aldus Geurt van Bennekom, productmanager bij Eaton.

Geurt van Bennekom, productmanager Eaton'
Geurt van Bennekom, productmanager Eaton
1/1

Vrijwel alle industriële machines en componenten van vandaag zijn IoT-ready. Ze genereren een indrukwekkende datastroom waar veel informatie uit te halen is voor onderhoud, bedrijfsvoering en productieprocessen. Maar mijn inschatting op basis van vele jaren ervaring is dat momenteel nog geen 10 procent van het mkb echt zinvolle dingen met die data en verbindingen doet. Storingsmeldingen en statusmeldingen, daar houdt het wel zo'n beetje op.

Maar er is zoveel meer uit te halen. Je kunt bijvoorbeeld de stap zetten naar op data gebaseerde predictive maintenance. In plaats van op onderbuikgevoel onderhoud te plegen. Als je storingen met grote mate van zekerheid kunt voorspellen, wordt planning effectiever en voorspelbaarder. Als alle machines en componenten die onder je hoede staan continu updates genereren, geeft dat een schat aan relevante informatie waarmee de bedrijfsvoering slimmer en kostenefficiënter kan worden. Je hebt bovendien niet alleen procesdata en machinegegevens continu op elke plek beschikbaar, maar bijvoorbeeld ook alle actuele handleidingen.

Waar laat je die enorme hoeveelheid data? Dat is ook een goede vraag. In gesprekken met ondernemers merk ik dat er huiver is om data naar de cloud te brengen. De indruk is dat dat vooral duur is. De praktijk is anders, juist omdat je betaalt voor gebruik en niet voor bezit. Is het veilig in de cloud? Ik schat in dat de cloud beter beveiligd is tegen hacks, ransomware of brand dan je eigen lokale servers. Bovendien is toegang tot data gekoppeld aan ieders rol en rechten.

Er is voor het mkb veel winst te behalen door gebruik te maken van het IoT en de cloud. Ik ga graag in gesprek met iedere ondernemer in machinebouw of onderhouw die daar nog aan twijfelt. De Technodag van Eaton voor IoT op 12 oktober in Ede is misschien een mooie gelegenheid daarvoor!

Geurt van Bennekom, productmanager Eaton

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden