Laatste nieuws:

, 10 oktober 2017 11:13

Sensoren in wegdek meten zoutbehoefte bij gladheid

Bij gladheid wordt veelal veel zout verspild. Dat is niet meer nodig met de slimme sensoren die Nowi ontwikkeld heeft. Deze sensoren meten wat de zoutbehoefte is bij gladheid. Onlangs werden de eerste sensoren tijdens een testproject met BAM Infra en T-Mobile in het asfalt geplaatst.

Foto: BAM Infra'
Foto: BAM Infra
1/1

Nauwkeurige voorspelling

De sensoren van Nowi  worden in het bestaande wegdek aangebracht in een geboord gat van 8,5 centimeter. BAM ontwikkelde een speciale kunsthars om de sensor te beschermen. Elke vijftien minuten geeft de sensor de temperatuur door met een nauwkeurigheid van 0,25 graden Celcius. Deze informatie wordt gekoppeld aan andere bronnen, zoals weermodellen, en geanalyseerd. Het resultaat: een zeer nauwkeurige voorspelling van de strooibehoefte per locatie.

 

Landelijk netwerk T-Mobile

Belangrijk onderdeel voor de sensoren is het nieuwe Narrow Band IoT (Internet of Things) network van T-Mobile. Sensoren wisselen hiermee data uit met een heel laag stroomverbruik vanaf ontoegankelijke plekken, zoals in het wegdek.

 

Vervolg pilot

Ook de gemeente Amsterdam en het Havenbedrijf Amsterdam zijn bij de pilot aangesloten. Zij starten in november met het plaatsen van tien sensoren in hun wegennet en maken daarmee hun infrastructuur slimmer.

bron: BAM Infra

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden