Laatste nieuws:

, 5 oktober 2017 15:52

Voorlader-testopstelling van Igus: kunststof versus metaal

In zijn eigen testlaboratorium heeft Igus een testsysteem in bedrijf gesteld voor bijzonder hoge lagerbelastingen, zoals deze in de landbouw of grondverzet voorkomen. De voorlader wordt vierentwintig uur per dag buiten in beweging gehouden en wordt zo blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Dit maakt het mogelijk de verschillende lageroplossingen met elkaar te vergelijken om zo de beste producten te vinden voor de betreffende heavy-duty toepassing.

'
1/1

Igus test al haar producten op een oppervlakte van 2750 vierkante meter. Het testprogramma omvat bewegingen van kabelrupsen en chainflex kabels in alle richtingen, alsmede lineaire, scharnierende en roterende bewegingen voor de verschillende lagertypen. igus heeft speciaal een voorlader testopstelling ontwikkeld, voor hoge belastingen in de landbouw en grondverzet. Diverse lager- en ascombinaties voor deze toepassingsgebieden worden onder realistische omstandigheden in de praktijk getest. Een directe vergelijking tussen bijvoorbeeld kunststof en metalen bussen is ook mogelijk. 

Hogedruktesten bewijzen belastbaarheid

In de huidige configuratie, is de oppervlaktedruk tussen de 22 en 29,5 MPa, afhankelijk van het lagerpunt (29,5 MPa komt ongeveer overeen met een belasting van 1,2 metrische ton op een lager met een diameter van 20 mm en een lengte van 20 mm). Om de optimale combinatie tussen lager en as te vinden of het meest geschikte iglidur tribo-polymeer materiaal, kan de belasting momenteel verhoogd worden van 250 tot 500 kg. Er worden vier cycli per minuut doorlopen, waarbij de resulterende snelheid afhangt van de zwenkhoek van het betreffende lagerpunt. De testduur is circa twee weken. Dagelijkse visuele inspecties zorgen ervoor dat de voorlader niet wordt beschadigd als een lagerpunt defect raakt De werking van de testopstelling kan live worden gevolgd op http://www.igus.nl/frontlader_test Aan de bovenkant van de pagina, is te zien welke lager- en ascombinaties momenteel worden getest op de testbank. Op de website is er ook een overzicht van de reeds verkregen testresultaten.    

Levensduur berekenen

"Dankzij deze testen kan de levensduur van producten nauwkeurig worden berekend", legt Uwe Sund uit, industry manager Agricultural Technology bij Igus. "De resultaten van de testen worden opgeslagen in databases, die worden gebruikt door de online configuratoren bij het berekenen van de verwachte levensduur van de geselecteerde componenten." Het feit dat iglidur lagers zichzelf niet alleen op de testbank bewijzen, maar ook tijdens gebruik in gelijksoortige toepassingen, wordt onder andere aangetoond in het gebruik van voorladers van het bedrijf FXS Sauerburger. Hier worden iglidur glijlagers al meer dan tien jaar toegepast in de hefarmen van voorladers van dit bedrijf. Een oppervlaktedruk van ca. 21 MPa wordt uitgeoefend op de iglidur glijlagers in de hefarm. De kunststof lagers kunnen deze kracht zonder enige problemen aan. De smeermiddelvrije glijlagers zijn ook ongevoelig voor weer en wind

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden