Laatste nieuws:

, 5 oktober 2017 14:39

‘s Werelds eerste super-microchirurgie-operatie met ‘robothanden’

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben onlangs een operatie uitgevoerd met een robotsysteem om lymfoedeem bij een patiënt te verhelpen. Het is ‘s werelds eerste super-microchirurgische ingreep met ‘robothanden’.

De operatierobot van Microsure. (foto: Bart van Overbeeke)'
De operatierobot van Microsure. (foto: Bart van Overbeeke)
1/1
De artsen hechtten met de robot vaatjes van 0,3 tot 0,8 millimeter aan elkaar in de arm van de patiënt. Dat vereist een precisie die met robotsysteem Microsure eenvoudiger te behalen is dan met de hand. De patiënt maakt het goed; de artsen zijn enthousiast.
Lymfoedeem is een aandoening waarbij vocht zich ophoopt en een zwelling veroorzaakt. Een goede behandeling is een operatie waarbij kleine lymfevaatjes aan bloedvaatjes worden gehecht om het overtollige vocht af te voeren. Deze ingreep is bijzonder moeilijk en inspannend vanwege de extreme precisie. Daardoor is er maar een handvol chirurgen in staat deze ingreep uit te voeren.

Microsure

Maastrichtse artsen vonden de oplossing in Eindhoven. De chirurgierobot van Microsure, een spin-off van de TU Eindhoven en het Maastrichts UMC+, bestaat uit een set door artsen bestuurde ' robothanden', die handbewegingen van de chirurg omzetten in kleinere, nauwkeurigere bewegingen van hun instrumenten. Ook filtert de robot eventuele trillingen van de menselijke hand weg. Dat maakt de ingreep minder inspannend en door meer chirurgen uitvoerbaar. De verwachting is dat de robot van Microsure allerlei microchirurgische ingrepen beter uitvoerbaar maakt, waardoor ook nieuwe ingrepen mogelijk worden.

Beter resultaat

Plastisch chirurg Shan Shan Qui Shoa van het Maastrichts UMC+:"Microsure stelt ons in staat om heel nauwkeurig te bewegen terwijl we door een operatiemicroscoop kijken. Hierdoor kunnen we superkleine lymfevaten en bloedvaten opereren en een beter resultaat halen. Bovendien is het erg handig dat de robot inzetbaar is op vaten van alle afmetingen waarbij de chirurg een microscoop nodig heeft."  

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden