ZAANDAM, 29 september 2017 12:52

Boge neemt Smart Factory in gebruik

Om een kwalitatief foutloze productie mogelijk te maken, heeft Boge Kompressoren zo'n 2 miljoen euro geïnvesteerd in een intelligente productiefaciliteit in Bielefeld, de hoofdlocatie van het bedrijf. Op 2.000 m2 is afgelopen week een gloednieuwe productielijn voor de high speed turbocompressoren van de serie HST in bedrijf genomen.

Met meer dan 100.000 min-1 tijdens het gebruik moet elke component van de HST perfect zijn gemonteerd. De high speed turbocompressor is het antwoord op met name de stijgende vraag naar efficiënter energieverbruik.

Om de productie en montage van deze innovatieve machine zo gemakkelijk mogelijk en veilig te organiseren, heeft de fabrikant op de toekomst gerichte productietechnologie aangepast aan zijn eisen.

Als voorbeeld voor de intelligente fabriek diende de SmartFactoryOWL van de Hochschule Ostwestfalen-Lippe in Lemgo (D). De daar geïnstalleerde prototypes zijn getest en geschikte processen voor de Boge serieproductie zijn door een team van specialisten verder ontwikkeld. Binnen een jaar vond de gedeeltelijke verbouwing van een deel van de fabriek in de hoofdvestiging van het familiebedrijf plaats.

Slimme mens-machine-interactie

Om de HST zowel in vele varianten als procesveilig te produceren - ongeacht de ervaring van werknemers - is een combinatie van digitalisering, automatisering en handwerk de oplossing.

Een gedigitaliseerd assistentiesysteem maakt een snelle integratie en ergonomische uitvoering mogelijk, ook van complexe arbeidshandelingen.
De componenten ‘kennen' hun eigenschappen en eisen bij de productie. Zo creëert de componentcodering een projectie van de werkinstructies en montage-informatie, die direct in het gezichtsveld van de werknemers verschijnen.

‘Pick to light' vergemakkelijkt de montage van de benodigde onderdelen, die via een modulaire toolbox ter beschikking staan. Door de verbinding met het ERP-systeem stelt elke procestechnologie automatisch de relevante parameters in die specifiek zijn voor de toolbox.

Het intelligente productieconcept maakt volledige traceerbaarheid mogelijk van relevante waarden per compressor. Een Andon-bord geeft op elk moment informatie omtrent de actuele status van de productielijnen. De Smart Factory is zo voortdurend in ontwikkeling. Bovendien moet het productieprincipe in de toekomst ook worden overgedragen op andere series.

bron: Boge Kompressoren

Foto's:

Boge neemt Smart Factory in gebruik

Om de HST high speed turbomachines snel en veilig te produceren, communiceren mens, component en machine in de Smart Factory van Boge met elkaar.

Boge neemt Smart Factory in gebruik

De componentcodering zorgt voor projectie van de werkinstructies en montage-informatie, die direct binnen het gezichtsveld van de werknemers verschijnen.

Boge neemt Smart Factory in gebruik

De productietechniek in de Smart Factory van Boge is gedigitaliseerd, zodat alle relevante waarden automatisch geregistreerd worden. Zo kunnen de weg van de componenten en elke relevante activiteit volledig worden getraceerd.

© Aandrijvenenbesturen.nl