Laatste nieuws:

ROTTERDAM, 28 september 2017 11:35

Sensoren beschermen zwarte neushoorns

The Internet of Life en Stichting ShadowView zijn erin geslaagd om met LoRaWAN uitgeruste sensoren direct in de hoorns van ernstig bedreigde zwarte neushoorns te plaatsen. Deze sensoren geven park rangers de mogelijkheid om de locatie en activiteiten van de dieren nauwkeurig te volgen en hen zo tegen stropers te beschermen.

De met LoRaWAN uitgeruste sensoren zijn direct in de hoorns van ernstig bedreigde zwarte neushoorns te plaatsen. '
De met LoRaWAN uitgeruste sensoren zijn direct in de hoorns van ernstig bedreigde zwarte neushoorns te plaatsen.
1/1

De operatie vond plaats in Tanzania en maakt deel uit van de LoRaWAN Internet of Things (IoT) Smart Parks oplossing die in diverse Nationale Parken in Afrika is opgezet. De hoornsensoren tonen de locatie van de dieren binnen het reservaat, waardoor de park rangers onmiddellijk naar deze informatie kunnen handelen. De actie werd ondersteund door technologiebedrijven Semtech en Kerlink.

De opplossing is duurzamer dan traditionele neushoorn-trackers, waarbij gebruik wordt gemaakt van GPS. Waar GPS trackers slechts tweemaal per dag een update kunnen ontvangen, ontvangen Smart Park trackers meerdere updates per uur. Deze gedetailleerde data worden voortdurend geactualiseerd op een digitale kaart in de Control Room van het park.

Bescherming tegen stropers

Aanvallen van stropers op neushoornpopulaties in Afrika hebben ertoe geleid dat er minder dan vijfduizend zwarte neushoorns in het wild leven. Van het oostelijke subtype zijn er nog slechts duizend over. Smart Parks biedt een nieuwe oplossing in de oorlog tegen stropers.

ShadowView en The Internet of Life hebben de steun van het Wereld Natuur fonds gekregen om het project in Tanzania verder uit te breiden. Het voornaamste doel is om het netwerk te versterken, zodat alle zwarte neushoorns in het gebied met de Smart Park oplossing kunnen worden beschermd.

Andere Smart Parks toepassingen die worden gebruikt door het parkmanagement zijn sensoren die het openen en sluiten van hekken bewaken. Ook kunnen trackers op voertuigen, toeristen en personeel geplaatst worden om hen in risicogebieden te volgen. Dit soort sensoren werkt op zonne-energie en kan daardoor jaren meegaan.

ShadowView en The Internet of Life werken voortdurend aan de uitbreiding en verbetering van de Smart Parks oplossing binnen verschillende Nationale Parken op het Afrikaanse continent. Zo worden nieuwe toepassingen zoals LoRaWAN camera-traps en sensoren op de geweren van alle park rangers geïntroduceerd voor een nog betere bescherming van bedreigde diersoorten.

bron: ShadowView

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden