Laatste nieuws:

STUTTGART, 28 september 2017 11:12

Verbeterde kogelomloopspindel met nieuwe dubbele moer

Kogelomloopspindels worden vaak zwaar belast, maar moeten nauwkeurig functioneren. Te hoge voorspanning leidt echter tot grote wrijving en slijtage, te lage spanning laat de spindel niet nauwkeurig genoeg functioneren. Een vondst aan de Universität Stuttgart lost dit probleem op door extra veerelementen. Het Technologie-Lizenz-Büro (TLB) van de Baden-Württembergischen Hochschulen ondersteunt de universiteit bij de octrooiaanvraag en commercialisering van de innovatie.

Een constante voorspanning kan bij kogelomloopspindels worden bereikt door een veerelement tussen de beide moerhelften, zoals dat bij enkele andere systemen met dubbele moeren wordt toegepast.'
Een constante voorspanning kan bij kogelomloopspindels worden bereikt door een veerelement tussen de beide moerhelften, zoals dat bij enkele andere systemen met dubbele moeren wordt toegepast.
1/1

Kogelomloopspindels zetten een draaibeweging om in een lineaire beweging, of omgekeerd. In vergelijking met conventionele schroefoverbrengingen met over elkaar glijdende delen (waarbij 509-90% van het toegevoerde vermogen wordt omgezet in warmte) hebben kogelomloopspindels minder wrijving, een hoge positioneernauwkeurigheid en geringe slijtage.

Tegenover de hogere productiekosten staan voordelen tijdens gebruik en een langere levensduur. Meer dan een derde van de storingen van gereedschapmachines zijn te wijten aan vermoeiingsverschijnselen bij kogelomloopspindels.

Eigenschappen van kogelomloopspindels

Om de vereiste nauwkeurigheid en stijfheid van een kogelomloopspindel te garanderen, wordt een voorspanning ingesteld, bijvoorbeeld met zogeheten dubbele moeren. Ondanks de voorspanning kan echter bij grote axiale krachten een toestand van overbelasting ontstaan, waarbij de beide moerhelften volledig worden ontlast. Hierdoor kunnen ongewenste glijbewegingen en een verstoring van de smeerfilm tot voortijdig uitvallen van de spindel leiden.

Om dit te voorkomen worden gewoonlijk hoge voorspanningen ingesteld, wat echter tot meer wrijving en snellere slijtage leidt. Dit beïnvloedt weer de nauwkeurigheid en levensduur van de spindel. Bovendien verminder een lagere voorspanning in een spindelmoer de mechanische en thermische belasting van de spindel en verhoogt de te verwachten levensduur.

Een constante voorspanning kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door een veerelement tussen de twee moerhelften, zoals bij enkele alternatieve systemen met dubbele moeren wordt toegepast. Op grond van de hoge elasticiteit van het veerelement kunnen zulke systemen echter niet worden gebruikt voor toepassingen met hoge nauwkeurigheid en dynamiek.

Nieuwe veerelement

De Universität Stuttgart ontwikkelde een oplossing die het mogelijk maakt om ondanks minimale voorspankrachten een hoge stijfheid en daarmee een hoge nauwkeurigheid en lange levensduur te garanderen.

Tussen de beide moerhelften van een symmetrische opgebouwde dubbele moer worden extra elementen - waarvan de E-modules lager is dan die van de moermaterialen - bijvoorbeeld binnen een ringvormige groef ingebracht. Deze bevinden zich in een krachtevenwicht tussen moerlichaam en bevestigingsflens en hebben - in tegenstelling tot bekende oplossingen met veerelementen - in ruststand geen functie.

Bij hoge axiale belastingen daarentegen teden de voorgespannen elementen uit het krachtevenwicht en genereren een resterende voorspankracht in de ontlaste moerhelft voordat een volledig ontlasting kan intreden. Hierdoor treden geen ongewenste glijbewegingen op. Door de rangschikking van de veerelementen in het krachtevenwicht zijn er goed als geen nadelen voor de stijgheid van het totale systemen. De resterende voorspankracht kan door de verhoudingen van de E-modulussen vrij worden gekozen.

Door de vondst wordt het eenvoudig en goedkoop mogelijk om kogelomloopspindels met een duidelijk geringere voorspankracht te ontwerpen zondat dat die een nadeel voor de stijfheid en nauwkeurigheid van het totale systeem betekent. De oplossing is geschikt voor een breed palet van kogelomloopspindels, met name voor gereedschapmachines met hoge eisen. Afhankelijk van de toepassing en de aard van de belasting kan de levensduur van de aandrijving met een veelvoud stijgen, terwijl de nauwkeurigheid en stijfheid niet worden verlaagd.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
20 maart 2024 - Antwerpen
Maintenance
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden