DELFT, 25 september 2017 12:12

Festo Nederland viert halve-eeuwfeest

"Nu al problemen oplossen die er pas in de toekomst zijn. Nou, Dennis zijn ambities die waren duidelijk niet klein. Deze middag is ons cadeau aan u, zei Dennis tot besluit. Toen ging hij lekker zitten en het zaallicht dat ging uit."

Aldus een van de strofes uit de dichterlijke samenvatting van sneldichteres Dominique Engers tijdens ‘de toekomst van de industrie', het seminar dat Festo Nederland op 15 september organiseerde in theater De Veste in Delft. En zoals Dennis van Beers, directeur van Festo Nederland, het inderdaad formuleerde: een cadeautje ter ere van het vijftigjarig jubileum van ‘zijn' bedrijf voor de pakweg 150 aanwezige genodigden.

Radicaal

Nu mag de toekomst van de industrie lastig te voorspellen zijn, bereid je er maar op voor dat de hele wereld de komende tien jaar radicaal gaat veranderen. In elk geval wel volgens TEDx-spreker en filosoof Ruud Veltenaar, die samen met ondernemer en ‘chief inspiration officer' Arko van Brakel en futurist Christian Kromme, schrijver van het boek ‘Humanification: Go Digital, Stay Human', het trio sprekers vormde.

Veltenaar peilde meteen even via smartphone-poll of de zaal die verwachting wel of niet met hem eens was. Of nog worstelde met de vraag: "Wat is radicaal?" Niet iedereen bleek even optimistisch. Met nog een klein sneertje naar de aanwezigen die zich anders gezegd geen optimist, geen pessimist, maar realist noemden: "Realisten zijn pessimisten die het nog niet weten."

‘Dingetje'

Veltenaar deelde voor de van de snelheid van die veranderingen minder overtuigde toehoorder meteen een paar aansprekende voorbeelden. Onder andere over de prestaties van IBM's cognitieve ‘computer' Watson. Watson wist in 2016 binnen 10 minuten - genoeg tijd om 20 miljoen onderzoeksrapporten te analyseren - een zeldzame vorm van leukemie bij een zestigjarige Japanse te diagnosticeren. Doktoren hadden die diagnose in de voorliggende maanden niet weten te stellen. En op basis van DNA-analyse tegelijk met de juiste behandeling op de proppen kam.

Voor wie niet begreep wat dit nu precies voor de ‘business' kon betekenen had Veltenaar het voorbeeld van Watson die binnen drie seconden de veelbelovendste business case uit een overweldigende input aan varianten weet te halen: "Is dat radicaal? Nee, dat is niet radicaal. Maar wel een dingetje."

‘Moetje'

De focus verschuift van ‘ik' naar ‘wij' en van welvaart naar welzijn, voorspelt Veltenaar. Technologie komt daarbij in het hart van de samenleving, want je wilt uiteindelijk geen diagnose en behandeling: je wilt niet ziek worden!

Hoe exact techniek aan die nieuwe samenleving bijdraagt is volgens dr. Ansgar Kriwet - directielid bij Festo - lastiger te voorspellen dan de ontwikkelingen van de techniek zelf: "What can be automated will be automated, driven by the fact we are lazy."

Maar de impact op de planeet en de maatschappij? Hoe verdelen we de welvaart? Gaan we een robotbelasting heffen? Daarop moest ook hij het antwoord schuldig blijven. "Inspelen op verandering stond deze dag centraal - we wilden niet, we durfden niet, maar moesten allemaal", zo vatte de sneldichteres het in een andere strofe nog even samen.

bron: Festo

Foto's:

Festo Nederland viert halve-eeuwfeest

Voor Ruud Veltenaar geen angst voor de toekomst maar FEAR: Feeling Excited And Ready.

© Aandrijvenenbesturen.nl