NEW YORK, 28 september 2017 08:59

Kunstspier op elektrische spanning (video)

Onderzoekers van de Columbia University hebben een kunstmatige spier ontwikkeld die werkt op elektrische spanning. De spier kan duwen, trekken, buigen, draaien en tillen. Hij kan duizend keer zijn eigen gewicht tillen. Daarmee is hij vijftien keer sterker dan een menselijke spier.

Tot nu toe bestonden kunstmatige spieren uit een soort zakjes die middels een pomp of compressor met lucht of vloeistof werden gevuld. De nieuwe methode werkt echter met een synthetisch materiaal en een elektrische spanning.

Microbubbels

De onderzoekers ontwikkelden een siliconenelastomeer met ethanol in microbubbels dat met een 3D-printer in elke gewenste vorm kan worden geprint. Als er een spanning van 8 V op wordt gezet, bereikt de ethanol zijn kookpunt en zet het materiaal uit tot 900 %. Gaat de spanning eraf, dan krimpt het snel weer samen.

Het materiaal is goedkoop, duurzaam en heeft een kleine dichtheid (0,84 g/cm3). De onderzoekers gaan nu nog geleidend materiaal inbouwen. Dat moet de responstijd en levensduur van de spieren vergroten.

De spier bestaat uit siliconenelastomeer met ethanol in microbubbels.

bron: Columbia University

Foto's:

Kunstspier op elektrische spanning (video)

Onderzoekers van de Columbia University hebben een kunstmatige spier ontwikkeld die werkt op elektrische spanning.

© Aandrijvenenbesturen.nl