KARLSRUHE, 22 september 2017 15:16

Een gemakkelijker dagelijks leven met robots

Vanaf deze maand onderzoekt een consortium onder penvoerderschap van wetenschappers aan het Forschungszentrum Informatik (FZI) aan het Karlsruher Institut für Informatik (KIT) aan het gebruik van servicerobots in alledaagse situaties. In het kader van het project AuRorA moeten benaderingen worden ontwikkeld om robot en mens efficiënt en op natuurlijke wijze op elkaar te laten reageren.

In het huishouden en de zorg, maar ook in de directe communicatie worden de behoeften van de mens centraal gesteld. Daarbij moeten strategieën voor een geraffineerd samenspel tussen mens en robot worden ontwikkeld om het dagelijks leven van oudere hulpbehoevende personen duurzaam te vergemakkelijken.

Pakket van eisen

Door de demografische ontwikkelin neemt het aantal zorgbehoevende personen steeds toe. Doel van het AuRorA project is enerzijds er toe bij te dragen dat de betreffende personen zo lang mogelijk zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen leven. Anderzijds willen de projectpartners de stijgende personele inspanning voor het personeel in zorginstellingen opvangen en ze in concrete situaties ondersteunen.

Zo moet een robot in de toekomst bijvoorbeeld in staat zijn de mens te ondersteunen bij het koken. Hij moet kunnen herkennen welke volgende stap zal volgend en de mens dan het juiste keukengerei aanreiken.
Behalve fysieke ondersteuning zijn daarvoor ook cognitieve vaardigheden en sociale interactie voor de omgang in het dagelijks leven noodzakelijk.

De bijzondere uitdaging voor de wetenschappers is, de gebruikte robots zodanig verder te ontwikkelen dat ze - buiten hun klassieke eigenschappen als kracht, nauwkeurigheid en snelheid - in staat zijn intelligent te handelen, zich aan de passen aan hun menselijke tegenpool en fijnbesnaard te reageren.

Twee testomgevingen

Het onderzoek van het consortium is zowel gericht op een intelligente interactie in de huiselijke omgeving als in een zorginstelling. Om deze reden worden de assistentiefuncties in twee verschillende omgevingen getest en verder ontwikkeld.

Zo vinden toepassingstests plaats in een zogeheten ‘Smart Home', een huishouden waarin verschillende apparaten op elkaar zijn afgestemd en met de bewoner communiceren. Bovendien worden de assistentiefuncties in een verpleeghotel uitgeprobeerd waar ze verplegend personeel in hun dagelijkse werk ondersteunen.

Het FZI werkt in het door het Bundesministerium für Bildung und Forschung gesubsidieerde project samen met Charité Berlin, Unity Robotics en Myestro Interactive. De looptijd van het project is vastgesteld op drie jaar en eindigt in augustus 2020.

bron: Forschungszentrum Informatik

Foto's:

Een gemakkerlijker dagelijks leven met robots

In het project AuRorA zorgen robots voor situaties in het dagelijks leven, zoals hier bij het interactieve koken.

© Aandrijvenenbesturen.nl