Laatste nieuws:

ZüRICH (CH), 25 september 2017 09:00

Drone ziet ook in de schemering (met video)

Met behulp van een speciale camera laten onderzoekers van de Universität Zürich onderzoekrsdrones ook bij slechte zichtcondities en snelle manoeuvres veilig vliegen. Dit opent nieuwe toepassingsmogelijkheden voor drone-vluchten, bijvoorbeeld het zoeken naar vermisten in de avond- of ochtendschemering.

De drone met de 'event camera' aan boord.'
De drone met de 'event camera' aan boord.
Rechts
1/2

Om veilig te kunnen vliegen, moeten drones steeds hun exacte positie kennen en zich kunnen oriënteren. Commerciële drones gebruiken daarvoor een GPS-systeem, maar dat is zeker binnen gebouwen en in stedelijke gebieden niet geheel betrouwbaar.

Bovendien functioneren de conventionele ingebouwde camera's alleen bij goed licht en lagere snelheden, omdat de foto's anders door de beweging onscherp worden en niet worden herkend door beeldverwerkingsalgoritmen. Om dit probleem op te lossen gebruiken professionele drones meestal dure en omvangrijke laserscanners als sensoren.

KI en robotica

Een onderzoeksgroep van de Universität Zürich en het Zwitserse onderzoeksconsortium NCCR Robotics heeft nu een alternatief ontwikkeld, opdat drones bij de mest uiteenlopende omgevingscondities kunnen vliegen. Dankzij een speciale camera, die bijna net zo gevoelig is als het menselijk oog, verliest de drone ook bij snelle bewegingen niet zijn oriëntatie en kan in het donker meer zien dan conventionele camera's.

Het onderzoeksproject combineert als eerste in zijn soort kunstmatige intelligentie met robotica. Hierdoor kunnen drones binnenkort veel autonomer en sneller vliegen dan nu het geval is, in het bijzonder bij slecht licht. Het onderzoeksteam programmeerden bestaande drones zodanig, dat ze met behulp van de ingebouwde camera zijn positie in de kamer herkent.

Camera registreert veranderingen

Deze zogehten ‘event camera' is een gezamenlijke ontwikkeling van de Universität Zürich en de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich (eth). In tegenstelling tot conventionele camera's bepalen gelijktijdig event camera's niet het totale beeld, maar registreren ze veranderingen in de helderheid van elke afzonderlijke pixel. Zo wordt het beeld ook bij snelle bewegingen en bij slecht omgevingslicht scherp.

De onderzoekers aan de universtiteit ontwikkelden bovendien nieuwe software om de data van de event camera efficiënt te verwerken en autonome vluchten met hogere snelheden en bij slechter licht mogelijk te maken.

Van event camera's voorziene drones kunnen, samen met de ontwikkelde softwware, reddingsteams ondersteunen in situaties die conventionele drones te boven gaan, bijvoorbeeld bij het zoeken en bergen bij slecht licht in de avond- en ochtendschemering. De drones zijn ook sneller op hun bestemming in het catastrofebieden om sneller overlevenden te kunnen localiseren.

Prototype voor de toekomst

Er moet echter nog veel werk worden verzet totdat deze drones daadwerkelijk kunnen worden ingezet. De voor de tests gebruikte camera is een vroeg prototype en de onderzoekers moeten bewijzen dat de software ook buiten het laboratorium goed functioneert. Ze verwachten dat ze het zullen klaarspelen. Hun tests tot nu toe hebben al aangetoond, dat de combinatie van een standaard camera en een event camera het systeem nauwkeuriger en betrouwbaarder maakt.

bron: Universität Zürich

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden