Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 21 september 2017 13:11

‘Uitzendbureau' voor mensen en robots

‘Hubot, het uitzendbureau voor mensen én robots' opent op 21 oktober zijn deuren in MediaMarkt in Eindhoven. De als uitzendbureau vermomde expositie is onderdeel van de Dutch Design Week (21-29 oktober 2017). Hubot laat in zestien futuristische beroepen zien dat robots mensen niet per se hoeven te verdringen, maar dat we door samenwerking elkaar juist kunnen versterken. Initiatiefnemers zijn Next Nature Network, de gemeente Eindhoven en Start Foundation.

Hubot laat in zestien futuristische beroepen zien dat robots mensen niet per se hoeven te verdringen, maar dat we door samenwerking elkaar juist kunnen versterken. '
Hubot laat in zestien futuristische beroepen zien dat robots mensen niet per se hoeven te verdringen, maar dat we door samenwerking elkaar juist kunnen versterken.
1/1

Hoe kijkt de samenleving tegen robots aan? Als beangstigende objecten waarmee mensen op de arbeidsmarkt moeten concurreren? Als technologie die stuurbaar is? Of zelfs als nieuwe soort waarmee we kunnen samenleven? Bij veel mensen roept de term ‘robotisering' negatieve associaties op, een doemscenario waarin robots banen van mensen afpakken. Volgens dit uitgangspunt staan werkgevers voor een keuze: laat ik de taak uitvoeren door een robot of een mens?

Na een bezoek aan Hubot kijken bezoekers heel anders naar technologie (en het gebruik ervan). Want als we het begrip van vervanging, van het een óf het ander, laten varen en inzien dat mens en robot elkaar ook beter kunnen laten functioneren, gaat er een wereld aan mogelijkheden open; een wereld waarin juist nieuwe banen ontstaan.

Empowered by robots

Hubot is onderdeel van het overkoepelend programma ‘Empowered by Robots', opgestart in 2016 door wethouder economie Staf Depla (gemeente Eindhoven), Jos Verhoeven (Start Foundation) en ontworpen door Koert van Mensvoort (Next Nature Network). Empowered by Robots wil de positieve aandacht vestigen op de kansen en voordelen die technologische ontwikkelingen bieden voor de arbeidsmarkt.

Centraal hierbij staan mensen met minder kansen op werk of van wie de banen ogenschijnlijk bedreigd worden door robots. Denk aan een verhuizer met een robotpak. Dit was altijd een beroep voor krachtpatsers, maar dankzij het gemotoriseerde exoskelet kan ook iemand met een lichte bouw of lichamelijke beperking een wasmachine naar buiten sjouwen.

Of de shiva-fysiotherapeut. Menselijke aanraking heeft een unieke therapeutische werking. Een machine kan dat niet vervangen. De shiva-fysio masseert daarom ook gewoon met eigen handen, maar voor het beste resultaat gebruikt hij of zijn vier extra robotarmen. Geen vermoeidheid in de handen en de beste zesarmige massages ooit.

Hubot opent zijn deuren op de Dutch Design Week vanaf 21 oktober 2017 om 10.00 uur bij MediaMarkt Eindhoven, Boschdijktunnel 1 (op vijf minuten loopafstand van het centraal station) en sluit op zondag 29 oktober om 18.00 uur. Een bezoek aan Hubot is kosteloos. Op 14 oktober a.s. gaat de Hubot-website live.

bron: Start Foundation

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden