, 14 september 2017 12:16

Herziening ISO 22000 ‘Voedselveiligheid managementsystemen’

ISO 22000, de internationale norm voor management van voedselveiligheid, wordt herschreven. Commentaar op het normontwerp wordt geëvalueerd tijdens de plenaire ISO-vergadering, die dit jaar voor het eerst plaatsvindt in Nederland.

De technische commissie die ISO 22000 ontwikkelt bestaat al sinds 2009. De herziening van ISO 22000 is in 2014 begonnen. In de eerste helft van dit jaar is de groep van internationale experts tot een normontwerp (ISO/DIS 22000) gekomen. ISO heeft daarop internationaal commentaar verzameld. Tijdens de vergadering van 30 oktober tot en met 3 november evalueert de ISO-commissie al het commentaar. Ook wordt de tekst van het normontwerp op basis van het commentaar geëvalueerd en verbeterd. Voor het eerst in de geschiedenis van de technische commissie, vindt de vergadering plaats in Nederland.

Specificatie transport en opslag onder ISO 22000

Naast de herziening van ISO 22000 staat ook de start van een nieuwe ISO publicatie voor transport & storage in het kader van ISO 22000 op de agenda. Dit project wordt door Nederland geleid. NTA 8059 ‘Basisvoorwaardenprogramma's op het gebied van voedselveiligheid voor transport en opslag' vormt de grondslag voor de nieuwe ISO-norm. De titel luidt: ISO/TS 22002-5 'Prerequisite programmes on food safety - Part 5: Transport and storage'
Via ISO worden de basisvoorwaardenprogramma's voor transport en opslag over de hele wereld verspreid. Hoe meer belanghebbenden betrokken zijn bij de ontwikkeling van het document, des te meer draagvlak er zal zijn voor de toepassing ervan.

Uitfasering HACCP door SCV

De Stichting Certificatie Veiligheid, Kwaliteit en Duurzaamheid (SCV) heeft besloten om het certificatieschema voor het voedselveiligheidsysteem HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) over een periode van drie jaar uit te faseren. Alle bedrijven die door SCV tegen HACCP gecertificeerd zijn moeten voor 2021 overstappen naar een ander schema. Omdat de structuur van HACCP gebaseerd is op ISO-normen, is overstappen op een schema dat gebaseerd is op ISO 22000 een voor de hand liggend alternatief.

Meer informatie 

Voor meer informatie en deelname aan de Nederlandse normcommissie kunt u contact opnemen met Marcel de Vreeze, consultant Agrofood & Consument, telefoon 015 2 690 125 of e-mail afc@nen.nl.

Foto's:

Herziening ISO 22000 ‘Voedselveiligheid managementsystemen’

© Aandrijvenenbesturen.nl