Laatste nieuws:

, 14 september 2017 11:12

Energieslurpers gezocht

Het Duitse Lisco, gevestigd in Bargteheide bij Hamburg, ontwikkelt niet alleen lineaire standaard, maar ook complete meerassige systemen met indien gewenst aandrijvingen en de besturing. Om ook in bijzondere gevallen de juiste oplossing te kunnen bieden, is gezocht naar “uiterst efficiënte energieslurpers”, vertelt Marcel Schlunz, bedrijfsleider bij Lisco.

'
1/1
"We zijn op zoek gegaan naar een sterk machineonderdeel dat er in verschillende van onze lineaire assen in de handling- en toevoersystemen er voor moet zorgen dat een mogelijke softwarefout niet leidt tot een ongecontroleerde inslag van de massa." Dat zou in theorie tijdens een stroomuitval kunnen gebeuren, wat zou kunnen leiden tot dure reparaties en uitval van de systemen.
Omdat de lineaire assen in de regel met profielrails of rollengeleidingen worden geleverd, was het zinvol om te kiezen voor een oplossing die links en rechts van de desbetreffende rail of geleiding kon worden aangebracht. Daarnaast waren de compacte inbouwmaat en een eenvoudige montage van belang. Samen met ACE Stoßdämpfer is gekozen voor Tubus-dempers van het type TA17-7. Omdat het in noodgevallen niet aankomt op een exact beheersbare vertraging zijn de de structuurdempers uit een co-polyester elastomeer een praktisch alternatief voor de hydraulische buffers.

Geen zwaargewicht

Met een buitendiameter van 17 mm, een slag van 7 mm en een gewicht van slechts 40 gram is de TUBUS structuurdemper van het type TA17-7 niet bepaald een zwaargewicht. De TA-serie wordt gekenmerkt door een degressieve dempingskarakteristiek en hoge energie-opname. Ondanks de compacte inbouwmaat en het geringe eigen gewicht zijn de dempers bij een omgevingstemperatuur van -40 tot 90 °C in staat om 9 Nm/slag op te vangen. Dit geldt in geval van nood. Bij constructies waarin de demper regulier elke cyclus de massa moet afremmen, neemt de demper nog altijd 6 Nm/slag op. Daarmee is de levensduur tot 20 keer hoger dan bij dempingen met urethaan, tot tien keer hoger dan bij rubberbuffers en tot 5 keer hoger dan bij stalen veren.

Economische voordelen

Juist daarom gebruikt Lisco de variabel en eenvoudig toepasbare component "Deze eigenschap is voor veel van onze klanten erg belangrijk. Want door het vereenvoudigde design van de structuurdempers kan er worden bespaard op de kosten van de totaalconstructie, zonder concessies te doen aan de veiligheid", aldus Thorsten Kohnen, productmanager voor structuurdempers bij ACE. "Bovendien is de gebruiker blij dat dure reparaties uitblijven en een grotere effectiviteit is gewaarborgd", vat hij de economische voordelen van deze machineonderdelen samen.

www.ace-ace.com
www.lisco-gruppe.de
 

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden