Laatste nieuws:

, 14 september 2017 10:43

Snelle test helpt corrosie voorkomen

ECN heeft een testmethodiek ontwikkeld om corrosie snel aan het licht te brengen. De methode werkt op basis van elektrochemie.

'
1/1
Jaarlijks gaat er zo'n 1 miljard euro verloren door corrosie, bijvoorbeeld omdat hele installaties stilgelegd moeten worden. Het is dus belangrijk om corrosie vroeg te onderkennen, vindt Jaap Hooijmans, corrosiespecialist bij ECN. "Het probleem is dat traditionele corrosietests heel lang duren, soms maanden. Dat is onacceptabel bijvoorbeeld bij het testen van een nieuw productieproces."

In de ECN laboratoria wordt met state of the art apparatuur versneld omstandigheden gesimuleerd die corrosieprocessen aan het licht brengen. "Dit is zeer specialistisch onderzoek. Vooral de interpretatie van de data vereist veel kennis. In de loop der jaren hebben wij honderden tests gedaan en methoden ontwikkeld. Daardoor kunnen wij bedrijven die met een corrosievraagstuk bij ons aankloppen meestal direct adviseren," vertelt Hooijmans.

Een multidisciplinair team variërend van werktuigbouwkundigen en procestechnologen tot materiaalkundigen draagt hieraan bij. Wanneer corrosie vroeg ontdekt of voorkomen wordt scheelt dat een hoop schade voor bedrijven. De productie hoeft niet onverwacht stilgelegd te worden voor reparaties of vervanging en er hoeven geen producten teruggeroepen te worden door vroegtijdige corrosie.

Hooijmans ziet een verschuiving in het aanpakken van corrosie. "Voorheen werd ECN vaak ingeschakeld als er al corrosieschade was ontstaan. Wij kunnen dan de oorzaak achterhalen, het proces controleren en advies geven over de verbetering. Tegenwoordig helpen we vaker bij het controleren van het productieproces, dus voordat er schade ontstaat, om corrosie te voorkomen in plaats van te verhelpen. We kunnen zo de levensduur van producten of installaties verlengen en bedrijven veel kosten besparen."

sam 

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden