, 12 september 2017 09:54

Opstijgen als een helikopter, maar vliegen als een jet (video)

De Duitse startup Lilium heeft een elektrische jet ontwikkeld die verticaal kan opstijgen en landen. Het bedrijf heeft onlangs 90 miljoen dollar opgehaald om de tweezitter uit te breiden tot een vijfpersoons luchttaxi. Die is dan vijf keer sneller dan een ‘landtaxi’.

Helikopters en jets hebben elk zo hun voordelen. Helikopters kunnen stilhangen en verticaal opstijgen en landen. Ze hebben dus geen start- en landingsbanen nodig. Jets daarentegen, vliegen weer drie keer zo snel. En dan ook nog zuiniger.

Lilium wilde het beste van de twee vervoermiddelen met elkaar verenigen - en ging terug naar de tekentafel. Stap nul. Het doel: een vliegend voertuig dat veiliger, stiller en sneller is dan de voertuigen die we nu kennen, terwijl het op dezelfde hoeveelheid energie verder komt met een grotere lading. De technische complexiteit moest voorts worden teruggebracht tot een derde van wat we gewend zijn. 

 

Kleppen bepalen

En dat is gelukt. Een Lilium Jet heeft een statisch, airodynamisch lichaam met twee kleine vleugels voor en twee grote achter. Er zijn twaalf kleppen en drie straalmotoren per klep. De straalmotoren worden aangedreven door een elektrische motor in plaats van een gasturbine, wat het voertuig stiller maakt.

De richting van de straalkracht wordt bepaald met de kleppen. Als deze naar beneden wijzen, stijgt het toestel op. Om vooruit te gaan, komen de kleppen langzaam in horizontale positie. Als ze helemaal horizontaal liggen, geven de vleugels liftkracht, net als bij een gewoon vliegtuig.

De tweepersoons elektrische jet Eagle beleefde in april haar maiden flight. Het spannendste was uiteraard de overgang van stilhangen naar vaart maken.

De nieuwe investeerders zijn Tencent; LGT; Atomico (van Skype mede-oprichter Niklas Zennström); en Obvious Ventures (van Twitter-oprichter Ev Williams).

 

Foto's:

Opstijgen als een helikopter, maar vliegen als een jet (video)

De tweepersoons elektrische jet Eagle beleefde in april haar maiden flight. Het spannendste was de overgang van stilhangen naar vaart maken.

© Aandrijvenenbesturen.nl