, 6 september 2017 13:17
Tijdens de jaarlijkse Akademiemiddag van de KNAW sprak José van Dijck haar jaarrede uit. Zij presenteerde bij deze gelegenheid het essay ‘Wetenschap in Nederland: waar een klein land groot in is en moet blijven’, dat zij samen met vicepresident Wim van Saarloos schreef.
Op wereldwijde en Europese ranglijsten scoren Nederlandse onderzoekers, universiteiten en instituten opmerkelijk hoog. Het Nederlandse wetenschapsbestel heeft een aantal unieke kenmerken weten om te zetten in succes. Dit succes wordt door veel mensen beschouwd als een gegeven, iets dat zonder meer en zonder moeite zal blijven bestaan. Die constatering was voor Van Dijck en Van Saarloos aanleiding om hun essay te schrijven. Van Dijck: "Succes in het heden biedt geen garantie voor de toekomst. Om de Nederlandse wetenschap sterk te houden, zullen we moeten investeren én moeten inzetten op slimme samenwerking."
Met hun vogelvluchtverkenning van het Nederlandse succes en de factoren die dat bepalen, hopen de auteurs bij te dragen aan bewustwording en willen ze het debat over onderzoeks- en innovatiebeleid voeden. Van Saarloos: "Het zou mooi zijn als deze publicatie het nieuwe kabinet een zetje in de goede richting geeft." Die goede richting, aldus de auteurs, is het omarmen van de investeringsagenda van kennisinstellingen en bedrijfsleven die ongeveer een jaar geleden het licht zag. Die agenda geeft politici en beleidsmakers houvast bij het realiseren van de ambitie van het kabinet Rutte II om de inspanningen op het gebied van onderzoek en innovatie op te schroeven.
In hun voorwoord schrijven de auteurs: "De ranglijsten en citatie-impactscores van vandaag zijn resultaten van werk en investeringen in het verleden. We kijken als het ware in de achteruitkijkspiegel. Vóór ons ziet de weg er zorgelijker uit. Bijna dagelijks spreken wij jonge en ervaren wetenschappers die aan den lijve voelen hoe hoog de druk in het Nederlandse onderzoeksysteem is opgelopen. Op de naden beginnen haarscheuren te ontstaan."
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)