Laatste nieuws:

, 6 september 2017 13:17

Wetenschap in Nederland: essay over succes en hoe dat te behouden

Tijdens de jaarlijkse Akademiemiddag van de KNAW sprak José van Dijck haar jaarrede uit. Zij presenteerde bij deze gelegenheid het essay ‘Wetenschap in Nederland: waar een klein land groot in is en moet blijven’, dat zij samen met vicepresident Wim van Saarloos schreef.

Wetenschap in Nederland: Waar een klein land groot in is en moet blijven. Door José van Dijk en Wim van Saarloos '
Wetenschap in Nederland: Waar een klein land groot in is en moet blijven. Door José van Dijk en Wim van Saarloos
1/1
In hun essay zoomen de auteurs in op het succes van Nederland als wetenschapsland en houden zij een pleidooi voor het versterken van het wetenschapsbestel.

 

Op wereldwijde en Europese ranglijsten scoren Nederlandse onderzoekers, universiteiten en instituten opmerkelijk hoog. Het Nederlandse wetenschapsbestel heeft een aantal unieke kenmerken weten om te zetten in succes. Dit succes wordt door veel mensen beschouwd als een gegeven, iets dat zonder meer en zonder moeite zal blijven bestaan. Die constatering was voor Van Dijck en Van Saarloos aanleiding om hun essay te schrijven. Van Dijck: "Succes in het heden biedt geen garantie voor de toekomst. Om de Nederlandse wetenschap sterk te houden, zullen we moeten investeren én moeten inzetten op slimme samenwerking."

 

Richtingwijzer

Met hun vogelvluchtverkenning van het Nederlandse succes en de factoren die dat bepalen, hopen de auteurs bij te dragen aan bewustwording en willen ze het debat over onderzoeks- en innovatiebeleid voeden. Van Saarloos: "Het zou mooi zijn als deze publicatie het nieuwe kabinet een zetje in de goede richting geeft." Die goede richting, aldus de auteurs, is het omarmen van de investeringsagenda van kennisinstellingen en bedrijfsleven die ongeveer een jaar geleden het licht zag. Die agenda geeft politici en beleidsmakers houvast bij het realiseren van de ambitie van het kabinet Rutte II om de inspanningen op het gebied van onderzoek en innovatie op te schroeven.

 

Systeem onder druk

In hun voorwoord schrijven de auteurs: "De ranglijsten en citatie-impactscores van vandaag zijn resultaten van werk en investeringen in het verleden. We kijken als het ware in de achteruitkijkspiegel. Vóór ons ziet de weg er zorgelijker uit. Bijna dagelijks spreken wij jonge en ervaren wetenschappers die aan den lijve voelen hoe hoog de druk in het Nederlandse onderzoeksysteem is opgelopen. Op de naden beginnen haarscheuren te ontstaan."

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (1)

29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden