KARLSRUHE, 28 augustus 2017 10:49

Lichaamsenergie als stroombron (met animatie)

Mobiele apparaten zoals smartphones, swart watches of bloeddrukmeters zijn niet alleen nuttig, maar ook stroomvreters. Onderzoekers aan het Karslruher Institut für Technologie stillen hun honger naar elektriciteit met bewegingsenergie.

Wil men de bewegingsenergie van het lichaam oogsten, dan bestaat de uitdaging er in dat de stroomopwekking van deze bron geen extra krachtsinspanning vraagt. Het onderzoeksteam in Karlsruhe heeft twee systemen ontwikkeld die aan deze eis voldoen.

Twee systemen

Eén constructie voor de onderste ledemaat maakt gebruik van het lichaamsgewicht tijdens het lopen. Onder de hiel en bal van de voetganger is daarbij een klein, met vloeistof gevuld kussen aangebracht. Bij het afzetten en afrollen wordt olie door een tussenliggende slang op en neer gepompt en drijft daarbij een kleine zuiger aan, die weer een generator aandrijft.

De onderzoekers hebben deze mini-elektriciteitscenterale ingebouwd in een van sensoren voorziene voetprothese die de bewegingen van de drager actief ondersteunt. Maar men zou het mechanisme echter ook in een sportschoen kunnen onderbrengen en daarmee een stappenteller of prestatiemeter kunnen voeden.

Een tweede generator kan als een horloge aan de arm worden gedragen. De bijzondere moeilijkheid was hier, dat de zeer onrustige armbewegingen in een gelijkmatige beweging moeten worden omgezet om een generator aan te drijven. De onderzoekers hebben hiervoor teruggegrepen naar een beproefde techniek, die van het automatisch horloge. In tegenstelling tot een normaal uurwerk (waar de energie wordt opgeslagen door een traagheid die een veer spant), is hier een inductiemotor actief, waarin een excenter een magneet in een spoel heen en weer beweegt.

Het maximale vermogen van 2,2 mW is echter nog niet helemaal voldoende om een hoorapparaat te voeden of een smartphone op te laden. De onderzoekers werken momenteen aan een krachtiger versie voor de consumentenmarkt en hopen die eind dit jaar te kunnen presenteren.

KIT lichaamsbeweging_590Onder de hiel en bal van de voetganger is een klein, met vloeistof gevuld kussen aangebracht. Bij het afzetten en afrollen wordt olie door een tussenliggende slang op en neer gepompt en drijft daarbij een kleine zuiger aan, die weer een generator aandrijft (animatie: KIT/Kunzberg)

bron: Karlsruher Institut für Technologie

Foto's:

Lichaamsenergie als stroombron (met animatie)

Met systemen die lichaamsenergie in stroom omzetten, zoals deze voetprothese, willen de onderzoekers mobiele elektrische apparaten van stroom voorzien. (foto: KIT/ Andreas Keller met dank aan Kunzberg)

© Aandrijvenenbesturen.nl