Laatste nieuws:

KARLSRUHE, 28 augustus 2017 10:49

Lichaamsenergie als stroombron (met animatie)

Mobiele apparaten zoals smartphones, swart watches of bloeddrukmeters zijn niet alleen nuttig, maar ook stroomvreters. Onderzoekers aan het Karslruher Institut für Technologie stillen hun honger naar elektriciteit met bewegingsenergie.

Met systemen die lichaamsenergie in stroom omzetten, zoals deze voetprothese, willen de onderzoekers mobiele elektrische apparaten van stroom voorzien. (foto: KIT/ Andreas Keller met dank aan Kunzberg)'
Met systemen die lichaamsenergie in stroom omzetten, zoals deze voetprothese, willen de onderzoekers mobiele elektrische apparaten van stroom voorzien. (foto: KIT/ Andreas Keller met dank aan Kunzberg)
1/1

Wil men de bewegingsenergie van het lichaam oogsten, dan bestaat de uitdaging er in dat de stroomopwekking van deze bron geen extra krachtsinspanning vraagt. Het onderzoeksteam in Karlsruhe heeft twee systemen ontwikkeld die aan deze eis voldoen.

Twee systemen

Eén constructie voor de onderste ledemaat maakt gebruik van het lichaamsgewicht tijdens het lopen. Onder de hiel en bal van de voetganger is daarbij een klein, met vloeistof gevuld kussen aangebracht. Bij het afzetten en afrollen wordt olie door een tussenliggende slang op en neer gepompt en drijft daarbij een kleine zuiger aan, die weer een generator aandrijft.

De onderzoekers hebben deze mini-elektriciteitscenterale ingebouwd in een van sensoren voorziene voetprothese die de bewegingen van de drager actief ondersteunt. Maar men zou het mechanisme echter ook in een sportschoen kunnen onderbrengen en daarmee een stappenteller of prestatiemeter kunnen voeden.

Een tweede generator kan als een horloge aan de arm worden gedragen. De bijzondere moeilijkheid was hier, dat de zeer onrustige armbewegingen in een gelijkmatige beweging moeten worden omgezet om een generator aan te drijven. De onderzoekers hebben hiervoor teruggegrepen naar een beproefde techniek, die van het automatisch horloge. In tegenstelling tot een normaal uurwerk (waar de energie wordt opgeslagen door een traagheid die een veer spant), is hier een inductiemotor actief, waarin een excenter een magneet in een spoel heen en weer beweegt.

Het maximale vermogen van 2,2 mW is echter nog niet helemaal voldoende om een hoorapparaat te voeden of een smartphone op te laden. De onderzoekers werken momenteen aan een krachtiger versie voor de consumentenmarkt en hopen die eind dit jaar te kunnen presenteren.

KIT lichaamsbeweging_590Onder de hiel en bal van de voetganger is een klein, met vloeistof gevuld kussen aangebracht. Bij het afzetten en afrollen wordt olie door een tussenliggende slang op en neer gepompt en drijft daarbij een kleine zuiger aan, die weer een generator aandrijft (animatie: KIT/Kunzberg)

bron: Karlsruher Institut für Technologie

Reacties (1)

Vreemd dat zo'n instituut er vanuit gaat dat het mogelijk is om energie op te wekken zonder daarbij energie te verliezen. De pompjes in zo'n werken de afwikkeling van de voet in een voetprothese bepaalde mate tegen en daarmee wordt de energie opgewekt. Op zich wel mooi als je er weinig van merkt maar het zal altijd iets van 'krachtinspanning' kosten.

Jan Ridder

30-08-2017 op 09:11

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 

Van onze partners meer (3)...

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

26 maart 2019 - De Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet
1 april 2019 - Hannover
Hannover Messe
14 mei 2019 - Dalfsen
Procesoptimalisatie in de F&B industrie
21 mei 2019 - Ulvenhout
Procesoptimalisatie in de F&B industrie
10 oktober 2019 - DeFabrique, Utrecht
Dutch Fluid Power Transmission Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden