Laatste nieuws:

AKEN, 17 augustus 2017 14:00

Smart glass en tablet op de werkvloer

In de productie moeten operators steeds complexere machines bedienen en flexibel op storingen reageren. Mitsubishi Electric en het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie (IPT) hebben een intelligent informatiesysteem ontwikkeld, dat operators individueel op hun taken afgestemde informatie vanuit de machinebesturing direct naar een smart device stuurt. Hierdoor worden beslissingstrajecten korter en kunnen ook onbekende taken sneller en flexibeler worden uitgevoerd.

Het nieuwe systeem werkt met commercieel verkrijgbare databrillen en tablets'
Het nieuwe systeem werkt met commercieel verkrijgbare databrillen en tablets
1/1

Machines die stilstaan kosten veel geld, dus operatorsen moet direct de juiste beslissing nemen om machines weer snel te laten draaien. Het zoeken naar de oorzaken van storingen en het vinden van de juiste oplossing lukt meestal pas als alle relevante informatie tot één totaalbeeld zijn te combineren.

Fraunhofer-IPT en Mitsubishi Electric hebben samen een systeem ontwikkeld, dat alle belangrijke informatie voor de bedieningsvakman verzamelt en kant-en-klaar presenteert op mobiele apparaten. Op deze manier kunnen 'smart glasses' of tablets de medewerker direct op de werkvloer ondersteunen - vanaf training via bewaking en het opheffen van storingen aan de machine tot en met het onderhoud.

Het nieuwe systeem werkt met commercieel verkrijgbare databrillen en Android tablets en integreert deze apparaten in industriële omgevingen.

In woord en beeld

De 'smart devices' en de machinebesturing van Mitsubishi Electric communiceren in het nieuwe systeem direct met elkaar. Hierdoor kunnen operators real-time zien wanneer zich storingen voorzien, een toegangsdeur niet goed is gesloten of op korte termijn onderhoud nodig is. Het systeem informeert de operator direct via een pop-up aanwijzing op het eindapparaat en biedt hulp aan.

Stap voor stap wordt in verschillende vormen (zoals video of tekst) weergegeven hoe bijvoorbeeld een gereedschap moet worden verwisseld. Hierdoor kan de operator het probleem snel zelf oplossen en hoeft zijn werkzaamheden niet te onderbreken om een handboek, werk- of testinstructie te raadplegen. Bedrijven die het systeem gebruiken, kunnen hierdoor stilstandtijden van hun machines verkorten, productieopdrachten nauwkeuriger plannen en producten sneller gereed hebben.

Het systeem ondersteunt de machinebedeiende niet alleen bij storingen en reparaties, maar biedt ook real-time monitoring van individuele componenten van een gereedschapmachine. De smart devices projecteren actuele data van de motorstromen voor afzonderlijke aandrijvingen of 3D-modellen van onderdelen in de werkelijke machineomgeving in het blikveld van de medewerker. Hierdoor kan hij de toestand van de componenten doorlopend en op elk willekeurig tijdstip bewaken. De operator kan dus ingrijpen voordat een storing optreedt of ervaart aan de hand van data dat een component langzamer slijt dan aangenomen en hij kan de geplande onderhoudsintervallen zelfstandig verlengen.

Oplossing voor personeelsprobleem

Met het nieuwe systeem kunnen ook scholings- en trainingsprogramma's in verschillende formaten worden gegeven. Medewerkers kunnen zo direct aan de machine hun vaardigheden opbouwen en verworven kennis direct toepassen. Nieuwe en ongeschoolde medewerkers zijn hierdoor in staat om vanaf de eerste dag zelfstandig te leren en te weren.

Maar de bril kan ook ervaren medewerkers help complexe machines te bedienen. Voor ondernemingen betekent dat niet alleen een toename van productiviteit, maar het systeem kan er ook toe bijdragen een acuut tekort aan vakbekwaam personeel op te vangen.

Het nieuwe systeem wordt voor het eerst presenteerd op de EMO 2017 , die van 18 tot en met 23 september plaatsvindt in Hannover. Geïnteresseerden kunnen het systeem live testen met behulp van verschillende smart devices.

bron: Fraunhofer-Institut für Produktionstechnologie

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 

Van onze partners meer (2)...

Rotero Holland bv

DIS Sensors

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

21 juni 2021 - online
Midden in de Maak
17 november 2021 -
Engineering Event Safety

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden