Laatste nieuws:

AKEN, 16 augustus 2017 08:46

Milieuvriendelijk alternatief voor hardverchromen met Cr6

Met ingang van september 2017 is het gebruik van corrosie- en slijtvaste coatings op basis van zeswaardig chroom (Cr6) in de Europese Unie alleen nog onder strenge voorwaarden toegestaan. Met name producenten van zwaar belaste metalen onderdelen worden hierdoor getroffen. Eén daarvan is IHC Vremac Cylinders. De vaak meters lange hydraulische cilinders van het bedrijf moeten bestand zijn tegen jarenlang gebruik op ruwe zeeën. De fabrikant stapt daarom over op een bekroond alternatief voor hardverchromen en coat zijn componenten als eerste gebruiker met de EHLA-methode van het Fraunhofer-Institut für Lasertechnik (ILT).

EHLA-installatie voor het laser cladden van maximaal 8 m lange zuigerstangen.'
EHLA-installatie voor het laser cladden van maximaal 8 m lange zuigerstangen.
Rechts
1/2

De beperking van op Cr6 gebaseerde lagen hing al een tijd in de lucht en daarom was IHC Vremac Cylinders al langere tijd op zoek naar een snel en economisch alternatief voor hardverchromen.

De keuze viel uiteindelijk op de EHLA-methode (extremes Hochgeschwindigkeits-Laserauftragsschweißen) van Fraunhofer-ILT. Het instituut ontving hiervoor in mei de Joseph-von Fraunhofer-Preis 2017. Bij de gepatenteerde EHLA-methode smelt een laser de poederdeeltjes al boven het smeltbad op.

Coaten tot 500 m/min

Omdat de deeltjes in het smeltbad niet meer worden opgesmolten, kan de processnelheid toenemen van 0,5 m/min à 2,0 m/min tot 500 m/min. Met EHLA kan bovendien de laagdikte worden beperkt. Nu kunnen ook coatings van 25 µm tot 250 µm economisch worden opgebracht. Bovendien worden de lagen gladder; de ruwheid wordt op een tiende van de typische waarden bij het lasercladden teruggebracht.

Het concept, het idee en de eerste installatie in Aken maakten indruk. IHC Vremac Cylinders liet door Hornet Laser Cladding uit Lexmond een ERHLA-installatie bouwen. Het voordeel van rotatiesymmetrische onderdelen met EHLA is, dat de noodzakelijke componenten uitstekend in een draaibank kunnen worden geïntegreerd. De levering en ombouw van een draaibank naar de zo'n 14 m lange EHLA-installatie en de opbouw en inbedrijfstelling duurden een kleine zes maanden.

Sneller dan thermisch spuiten

Momenteel brengt IHC Vremac Cylinders op een hydraulische cilinder nog een ongeveer 400 µm dikke coating uit Inconel 625 op. Deze moet door slijpen worden nabewerkt, waarna de uiteindelijke dikte zo'n 200 µm bedraagt. De methode is duidelijk sneller dan thermisch spuiten (HVOF). Bovendien vallen de inspanningen voor de nabewerking in vergelijking met alle andere technologieën duidelijk lager uit.

De onderneming is al bezig met serieproductie. Na meerdere afgesloten projecten stond voor het bedrijf vast, dat EHLA momenteel nog even veel kost als thermisch spuiten. Na optimalisering van de nabewerkingsprocessen zal EHLA naar verwachting goedkoper uitvallen. Het bedrijf kon kritische eindklanten, bijvoorbeeld uit de offshore, al overtuigen van de nieuwe laag. Hiertoe liet het bedrijf de EHLA-methoden door Lloyds certificeren volgens DIN EN ISO 15614-7.

De specialisten waren aanvankelijk waren aanvankelijk zeer sceptisch omdat IHC Vremac Cylinders slechts 200 µm dunne lagen in het laboratorium liet testen, die vervolgens ook nog tot 150 µm tot 100 µm werden geslepen. Daarmee wilde het bedrijf garanderen dat de lagen ook na slijtage nog een goede bescherming tegen corrosie bieden.

bron: Fraunhofer-Institut für Lasertechnik

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden