EINDHOVEN, 8 augustus 2017 08:53

Schroevendraaier met nauwkeurig aandraaikoppel

Iedere klusjesman weer hoe strak hij een schroef moet aandraaien. Voor hobby- en doe-het-zelf doeleinden is dit in het algemeen voldoende om het juiste aandraaikoppel te bereiken. Maar in industriële omgevingen is de vraag naar het nauwkeurig aandraaien van schroeven veel groter. De bedoeling is hier om te garanderen dat het eindproduct blijft functioneren tot het einde van zijn levensduur.

De micro sensor schroevendraaiers van N-Gineric kunnen zowel handmatig als in geautomatiseerde systemen worden gebruikt. Ze zijn voorbereid voor veilige montage van extreme smalle schroefjes (vanaf M 0,6) in bijvoorbeeld mobiele telefoon, smart watches of ‚klassieke‘ polshorloges

Koppelmeting

Voor schroefverbindingen tot M5 worden verschillende schroefspindelafmetingen gebruikt. Om er voor te zorgen dat het schroefproces betrouwbaar is, wor4den de schroefspillen voorzien van een geïntegreerde koppel/hoeksensor, waar het grootte en hoek van de schroefdraad met hoge nauwkeurigheid direct boven de bithouder worden gemeten.

Het koppel wordt gemeten met behulp van rekstrookjes die in rotatiesymmetsich sensorhuis tussen de bithouder en de Faulhaber aandrijving worden geplaatst. De strookjes deformeren evenredig met het aangelegde koppel, resulterend in een weerstandsverandering. Het resultaat is een meetsignaal dat het koppel volgt en met hoge resolutie (24 bits) wordt gedigitaliseerd.

Aandrijving

De motor en overbrenging spelen in deze systemen een belangrijke rol. Voor de schroevendraaier zijn kleine afmetingen en grote dynamiek nodig, aangezien een snelle koppel- en toerenregeling nodig is voor elk schroefproces.

De Faulhaber aandrijving met borstelloze motor en planetaire overbrenging levert de juiste prestaties voor deze toepassing. N-Generic bereikt hiermee korte cyclustijden dankzij de snelle acceleratie van de aandrijvingen. De borstelloze aandrijving wordt verder gekenmerkt door een lange levensduur en maakt de schroevendraaiers daarom geschikt voor 24/7 massaproductie.

bron: Faulhaber Benelux

Foto's:

Sensorschroevendraaier met gevoelige aanraking

De schroevendraaier van N-Gineric voor het automatisch plaatsen en aandraaien van schroeven.

Sensorschroevendraaier met gevoelige aanraking

Het intuïtieve systeem werkt met Windows software om de schroevendraaiparameters in te stellen.

© Aandrijvenenbesturen.nl