Laatste nieuws:

DüSSELDORF, 4 augustus 2017 08:09

Lineaire geleiding voor geluidsisolatiekast

Tachyon Engineering in Soest heeft een isolatiekast gebouwd om de geluidshinder op de werkvloer terug te dringen en het gehoor van haar werknemers te beschermen. De roestvast stalen kast is bekleed met geluidsisolerende platen en voorzien van een schuifdeur die naadloos aansluit op de kast, waardoor de isolatiewaarde optimaal is. Voor het schuifdeursysteem gebruikt Tachyon Engineering lineaire geleidingen van Rollon.

De zelf ontworpen isolatiekast van Tachyon Engineering.'
De zelf ontworpen isolatiekast van Tachyon Engineering.
Rechts
1/4

Tachyon Engineering biedt een breed scala aan engineering-oplossingen. Het bedrijf, opgericht in 2010, richt haar engineering-activiteiten voornamelijk op de automotive-industrie. Dat gaat van CAD-ondersteuning tot volledig ontwikkelde en gevalideerde turn-key oplossingen. Het bedrijf is voornamelijk gespecialiseerd in turbochargertechnologie en kleine OEM-applicaties.

Veel testen

Het bedrijf beperkt zich niet tot de automotive-industrie; zijn oplossingen zijn overal te vinden waar turbochargertechnologie wordt toegepast. De onderneming ontwikkelt en produceert kleine tot middelgrote series turbochargeroplossingen voor onder meer sportwagens, jachten, pleziervaartuigen en energieopwekkingssystemen. Het is specialistische werk: voor Tachyon Engineering geen massaproductie."

Doordat het bedrijf veel maatwerk levert, komt er ook veel experimenteren en testen bij kijken. Uiteraard kunnen veel tests op voorhand worden uitgevoerd met behulp van CAD-simulatiesoftware. Daarna maakt het bedrijf een testmodel om te voorkomen dat al een serie is geproduceerd terwijl de motor niet zo blijkt te presteren als gepland. Het testen en finetunen gaat door tot de testturbo optimaal werkt. Pas dan wordt deze ‘technisch vrijgegeven' en kan het daadwerkelijke productieproces beginnen.

Veiligheid en kwaliteit

De engineers hebben gedurende het hele ontwikkel- en productieproces veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Daarom is het hele bedrijf zo ingericht dat het aan de ISO/TS 16949:2009-kwaliteitsnormen voldoet voor het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en installeren van automotive-gerelateerde producten. Daarnaast gebruikt de organisatie geavanceerde kwaliteitsinstrumenten, waaronder APQP, SPC, FMEA en PPAP.

Tachyon Engineering vindt ook de veiligheid en het welzijn van de werknemers op de werkvloer van groot belang. Een voorbeeld is gehoorbescherming; met name tijdens het assemblageproces kan het geluidsniveau flink oplopen en de werknemers moeten op dat moment voldoende beschermd worden tegen gehoorbeschadiging.

Zo wordt tijdens de assemblage van het turbinehuis aan het turbolagerhuis een v-band gemonteerd met hoogfrequente trilhamers. Het geluidsniveau loopt daarbij zelfs op naar 110 dB, terwijl dit volgens de Arbowetgeving maximaal 80 dB mag zijn.

Maatregelen

Het bedrijf zag drie mogelijke manieren om dit probleem op te lossen. Als eerste werd onderzocht of deze processtap anders viel in te richten, maar het bleek al snel een noodzakelijk onderdeel. Daarna is geïnventariseerd welke hulpmiddelen het gehoor van de werknemers konden beschermen, zoals professionele oorkappen. Maar dan moet iedereen op de werkvloer zo'n oorkap op zetten, dus ook alle werknemers die zich met andere werkzaamheden bezighouden. Dit vormde een ernstige belemmering voor de communicatie tussen de engineers.

Tot slot is gekeken of dit specifieke assemblageonderdeel konden worden verplaatst naar een aparte, geluidsdichte ruimte, zodat de rest van de werknemers geen geluidshinder meer ervaart. Dit bleek de juiste oplossing voor Tachyon Engineering.

De geluidsdichte ruimte werd uiteindelijk een zelf ontworpen isolatiekast. Om ervoor te zorgen dat de kast het geluid optimaal tegenhoudt, moet de kier tussen de kast en de deur zo klein mogelijk zijn. Het bedrijf testte verschillende mogelijkheden, waaronder draaideuren, maar ook schuifdeuren die zowel horizontaal als verticaal werden gemonteerd. De geluidsemissie bleek het kleinst bij een verticale schuifdeur met slechts 0,4 mm ruimte tussen deur en frame.

Lineaire geleiding

De deur werd gemonteerd in een telescopische geleiding van Rollon. Hierin kan de schuifdeur over de gehele hoogte van de kast soepel omhoog en omlaag glijden. Voor deze geleiding is gekozen omdat Rollon een geleiding kon bieden die vrijwel zonder speling langs het frame kon worden gemonteerd. Dat is van essentieel belang om het onnodig lekken van geluid te voorkomen.

Daarnaast speelde de verlengde slag van de telescopische geleiding een rol. Om de opening van de kast vrij toegankelijk te houden, moet de deur in zijn geheel voor de kast weggeschoven kunnen worden. Rollon leverde een telescopische geleiding met een verlengde slag van 701 mm. Met de speciaal aangepaste telescopische geleiding met een lengte van 1090 mm kan de deur 1791 mm worden verschoven.

Tachyon Engineering is tevreden over het resultaat. Wanneer de kast is gesloten tijdens het monteren van de v-band, is daarbuiten slechts een geluidsniveau van 70 dB te meten. Hierdoor hoeven de werknemers geen verdere maatregelen voor gehoorbescherming te treffen. Ook zijn de onze werkzaamheden flexibeler in te plannen. Door de geluidshinder van de werkplaats terug te dringen, kan het bedrijf ook zijn productietijden verruimen, mocht dat noodzakelijk zijn.

 

bron: Rollon

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden