FRANKFURT AM MAIN, 26 juli 2017 10:35
'Goedkoop is duurkoop' zeiden onze grootmoeders al en hun wijze raad is actueler dan ooit. Er komen steeds meer goedkope producten met ernstige veiligheidsgebreken in de online handel. De meeste gebruikers kunnen dankzij creatieve beeldbewerking niet meer onderscheiden welk product kwalitatief hoogwaardig en veilig is, zo waarschuwt VDE Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V. De waarschuwing geldt voor huishoudelijke apparaten en componenten, maar ook de industrie dient kritisch te zijn.
Marktonderzoek door het VDE-Institut wees uit, dat fabrikanten van goedkope producten ongeschikte materialen gebruiken, niet voldoende rekening houden met de veiligheidsaspecten of besparen op de bewerking. Dit kan fatale gevolgen hebben voor de gezondheid en het leven van de eindgebruiker.
De gevonden gebreken leiden onder meer tot brandgevaar, de kans op elektrische schokken en functionele storingen.
Veiligheidstests door het VDE-Institut leerden, dat enkele van de in Duitsland in de handel gebrachte LED-lampen levensgevaarlijk kunnen zijn voor de gebruiker. Zes van de zeven onderzochte steekproeven voldeden niet aan de huidige veiligheidseisen.
Bij de geteste apparaten ging het om één inbouwlamp en om LED-lampen die onder meer als vervanging voor halogeenlampen in buitenverlichting en bouwlampen kunnen worden gebruikt.
Ook de 'smart' producten in het huishouden diezijn verbonden met internet, staan bloot aan gevaar. Als het product niet met behulp van beproefde veiligheidsmethoden kan worden beschermd en als geen nieuwe, veiligere software kan worden ge-update, staat in eigen huis de deur wijd open voor hackers.
Criminele elementen kunnen hun slachtoffers dan ongemerkt in de gaten houden of malware op de apparaten installeren. Er zijn al miljoenen connected huishoudelijke apparaten van particulieren (vaak ongemerkt) 'gekaapt'. En dit is pas het begin, waarschuwt de VDE.
De online handel groeit razendsnel en daarmee ook het gevaar dat steeds meer goedkope maar gevaarlijke producten onze huishoudens, kantoren en industrie binnendringen. Veiligheidstests door erkende en onafhankelijke testinstituten worden daarom steeds belangrijker.
In het VDE-Institut komt vaak meer dan de helft van de elektrotechnische producten niet door de eerste test. En dat zijn dan producten van fabrikanten die bereid zijn om de investeren in de kwaliteit en veiligheid van hun producten en hun producten aanbieden voor kwaliteits- en veiligheidstests. En dit instituut is hard, zegt het zelf. Wie wil voldoen aan het bekende VDE-driehoekje, moet net zo lang verbeteren totdat de beproevingstechnici tevreden zijn.
Veel eindgebruikers denken dat het CE-keurmerk garant staat voor veiligheid. Dat is echter niet het geval - het is slechts een verklaring van de fabrikant dat zijn product voldoet aan de veiligheidseisen. Dat wil niet zeggen dat het product ook daarop is getest.
Hieronder volgt een kleine opsomming van de door het VDE-Institut geconsgtateerde meest voorkomende gebreken:
bron: VDE Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (1)