Laatste nieuws:

FRANKFURT AM MAIN, 26 juli 2017 10:35

VDE waarschuwt voor 'internetkwaliteit'

'Goedkoop is duurkoop' zeiden onze grootmoeders al en hun wijze raad is actueler dan ooit. Er komen steeds meer goedkope producten met ernstige veiligheidsgebreken in de online handel. De meeste gebruikers kunnen dankzij creatieve beeldbewerking niet meer onderscheiden welk product kwalitatief hoogwaardig en veilig is, zo waarschuwt VDE Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V. De waarschuwing geldt voor huishoudelijke apparaten en componenten, maar ook de industrie dient kritisch te zijn.

Er komen steeds meer goedkope elektrotechnische producten met ernstige veiligheidsgebreken in de online handel.'
Er komen steeds meer goedkope elektrotechnische producten met ernstige veiligheidsgebreken in de online handel.
1/1

Marktonderzoek door het VDE-Institut wees uit, dat fabrikanten van goedkope producten ongeschikte materialen gebruiken, niet voldoende rekening houden met de veiligheidsaspecten of besparen op de bewerking. Dit kan fatale gevolgen hebben voor de gezondheid en het leven van de eindgebruiker.

De gevonden gebreken leiden onder meer tot brandgevaar, de kans op elektrische schokken en functionele storingen.

Enkele voorbeelden

Veiligheidstests door het VDE-Institut leerden, dat enkele van de in Duitsland in de handel gebrachte LED-lampen levensgevaarlijk kunnen zijn voor de gebruiker. Zes van de zeven onderzochte steekproeven voldeden niet aan de huidige veiligheidseisen.

Bij de geteste apparaten ging het om één inbouwlamp en om LED-lampen die onder meer als vervanging voor halogeenlampen in buitenverlichting en bouwlampen kunnen worden gebruikt.

Ook de 'smart' producten in het huishouden diezijn verbonden met internet, staan bloot aan gevaar. Als het product niet met behulp van beproefde veiligheidsmethoden kan worden beschermd en als geen nieuwe, veiligere software kan worden ge-update, staat in eigen huis de deur wijd open voor hackers.

Criminele elementen kunnen hun slachtoffers dan ongemerkt in de gaten houden of malware op de apparaten installeren. Er zijn al miljoenen connected huishoudelijke apparaten van particulieren (vaak ongemerkt) 'gekaapt'. En dit is pas het begin, waarschuwt de VDE.

Onafhankelijke tests belangrijker dan ooit

De online handel groeit razendsnel en daarmee ook het gevaar dat steeds meer goedkope maar gevaarlijke producten onze huishoudens, kantoren en industrie binnendringen. Veiligheidstests door erkende en onafhankelijke testinstituten worden daarom steeds belangrijker.

In het VDE-Institut komt vaak meer dan de helft van de elektrotechnische producten niet door de eerste test. En dat zijn dan producten van fabrikanten die bereid zijn om de investeren in de kwaliteit en veiligheid van hun producten en hun producten aanbieden voor kwaliteits- en veiligheidstests. En dit instituut is hard, zegt het zelf. Wie wil voldoen aan het bekende VDE-driehoekje, moet net zo lang verbeteren totdat de beproevingstechnici tevreden zijn.

Veel eindgebruikers denken dat het CE-keurmerk garant staat voor veiligheid. Dat is echter niet het geval - het is slechts een verklaring van de fabrikant dat zijn product voldoet aan de veiligheidseisen. Dat wil niet zeggen dat het product ook daarop is getest.

Meest voorkomende gebreken

Hieronder volgt een kleine opsomming van de door het VDE-Institut geconsgtateerde meest voorkomende gebreken:

 • ontbrekende of gebrekkinge aardleidingsverbindingen, zodat beveiligingsinrichtingen niet kunnen aanspreken;
 • gebrekkige constructie en betrouwbaarheid van toegepaste en niet geteste onderdelen zoals temperatuurregelaars en condensatoren;
 • te korte veiligheidsafstanden tussen onder spanning staande onderdelen;
 • inbouw van condensatoren die niet zijn berekend op de gebruiksomstandigheden van het betreffende apparaat;
 • geen deugdelijk materiaal voor contacten in schakelaars en temperatuurregelaars;
 • gebruik van kunststoffen en printplaten die niet bestand zijn tegen de thermische belastingen en niet voldoen aan de brandveiligheidseisen;
 • gebruik van afdichtingen voor behuizingen die niet voldoen aan de beschermingseisen tegen binnendringing van water (bijvoorbeeld niet dichte buitenverlichting en pompbesturingen die niet door de spuitwaterdichtheidstest komen);
 • gebrekkige tafelcontactdozen die thermisch niet belastbaar zijn en waarvan de kabels slecht zijn aangesloten;
 • slecht aanspreekgedrag van veiligheidsschakelaars;
 • thermische beveiligingen die niet geschikt zijn voor hun functie en niet aanspreken bij kortsluiting
  niet volgens de norm uitgevoerde schroeffittingen waardoor aanraking van de schroefdraad mogelijk is.

bron: VDE Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e.V

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden