Laatste nieuws:

KAISESLAUTERN, 6 juli 2017 11:08

Onderzoek naar vaste smeersystemen

Om wrijving en slijtage te verminderen, worden in machines smeermiddelen zoals oliën, vetten of gassen gebruikt. Dit is echter niet altijd mogelijk, zoals in de vacuümtechnologie, de ruimtevaart of de medische techniek. Hier worden vaste smeermiddelen toegepast, die op de oppervlakken van de onderdelen worden aangebracht. Tot nu toe was weinig bekend over de eigenschappen van dergelijke stoffen, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan hoge belastingen.

Deze vacuümopstelling met tribometer om wrijving en slijtage te meten, wordt ook gebruikt om onderzoek te doen aan vaste smeermiddelsystemen.'
Deze vacuümopstelling met tribometer om wrijving en slijtage te meten, wordt ook gebruikt om onderzoek te doen aan vaste smeermiddelsystemen.
1/1

Vaste smeermiddelen worden op de oppervlakken van onderdelen opgebracht. Tussen de over elkaar wrijvende oppervlakken vormt zich een overgangslaag. Tijdens bedrijf treedt door slijtage voortdurend een afbraak van de laag smeermiddel op. Tegelijkertijd gebruikt men hier echter mechanismen die voor een vernieuwde of continue opbouw van de laag vast smeermiddel zorgen.

Onderzoek bij hoge belastingen

Tot nu toe hebben wetenschappers zulke smeersystemen alleen goed onderzocht bij technieken waarbij door het geringe contact en druk tussen de oppervlakken te weinig wisselwerking optreedt. Het is een ander verhaal bij hoge belastingen zoals die bij bijvoorbeeld rollagers of tandwielen voorkomen. Er is weinig bekend over de exacte chemische en fysische processen die hier aan de oppervlakken optreden.

In het kader van het onderzoeksproject 'Smeersystemen met hoge mechanische belasting' van de Deutsche Forschungsgemeinschaft gaat de Technische Universität Kaiserslautern onderzoeken hoe zulke smeermiddelen zich op micro- en nanoniveau gedragen. De onderzoekers analyseren daarbij onder andere de invloed van verschillende factoren zoals druk, temperatuur en wrijvingsenergie op hun eigenschappen.

Vaste smeermiddelen

Vaste smeermiddelen vormen op veel terreinen een alternatief voor conventionele smeermethoden, niet alleen in de lucht- en ruimtevaart. De eerste onderzoeksresultaten dateren uit de jaren zestig toen dergelijke systemen belangrijk werden voor de ruimtevaart. Ook in de medische techniek, voertuigbouw en levensmiddelentechnologie zijn ze vaak onontbeerlijk.

Bij straling, hoge of zeer lage temperaturen zijn vaste smeersystemen vaak de einige oplossing. Maar ook bij kamertemperatuur kunnen ze voordelen bieden, bijvoorbeeld bij lage snelheden waarbij nauwelijks een dragende smeerfilm kan worden opgebouwd, waardoor de wrijving tussen onderdelen zelfs nog hoger wordt. Bovendien kunnen vaste smeermiddelen het rendement en de functionaliteit van machines verhogen.

Interdisciplinaire samenwerking

De onderzoekers in Kaiserslautern zullen in het kader van het onderzoeksproject interdisciplinair samenwerken met collega's van de universiteiten van Aken, Karlsruhe, Wenen en andere locaties. Het programma wordt gecoördineerd vanuit Kaiserslautern.

Het doel is onder andere verschillende simulatie- en analysemethoden uit de machinebouw, materiaalonderzoek, natuurkunde en chemie te gebruiken en te combineren, de complexe samenhangen tussen de vaste smeermiddelen te analyseren en ook nieuwe smeertechnieken te ontwikkelen.

bron: Technische Universität Kaiserslautern

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden