Laatste nieuws:

KARLSRUHE, 6 juli 2017 09:34

Laboratorium voor ontwikkeling elektrisch gereedschap

Elektrische gereedschappen zijn onmisbaar in het dagelijks leven van arbeiders. Ze zouden helemaal onvervangbaar zijn als ze ook op dagelijks gebruik zouden worden ontwikkeld en getest. Dat is nu mogelijk in het nieuwe 'Power Tool Prüffeld' van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT). Een robotarm stuurt het gereedschap volgens gedefinieerde profielen die door sensoren van menselijke gebruikers werden vastgelegd.

In de nieuwe testruimte van het KIT testen robots elektrisch gereedschap automatisch, terwijl mensen dat met de hand zouden doen.'
In de nieuwe testruimte van het KIT testen robots elektrisch gereedschap automatisch, terwijl mensen dat met de hand zouden doen.
1/1

Bij de ontwikkeling van gereedschappen speelt begrip van het totale systeem van mens en machine een beslissende rol. Met de nieuwe testruimte kan het KIT de mechanische interactie tussen de gebruiker en het gereedschap tot in detail onderzoeken en reproduceren.

Geautomatiseerd testen

Doel van de nieuwe testruimte is het automatisch beproeven van elektrische gereedschap, met reproduceerbare invloed van de gebruiker. Hierdoor kunnen de gangbare, met de hand uitgevoerde tests worden vermeden. Het gedrag van de gebruikers wordt geanalyseerd en reproduceerbaar geïntegreerd in geautomatiseerde tests.

Omdat voor omvangrijke met de hand uitgevoerde tests tijdens de ontwikkelingsfase van elektrische gereedschappen veel verschillende personen voor het testen van de apparaten nodig zijn, ontstaat een grote spreiding in de resultaten.

Door het gebruik van robots, die de gereedschappen net als mensen maar reproduceerbaar hanteren, kan de interactie tussen mens en gereedschap wetenschappelijk worden onderzocht en bij de ontwikkeling van gereedschappen worden meegenomen.

Drie testbanken

De testruimte bestaat uit drie testbanken.

Bij de testbank voor de gebruikersinteractie worden de mechanisch-dynamische eigenschappen van de gebruiker bij het hanteren van elektrische gereedschappen onderzocht. Computergestuurd gemeten of gesimuleerde bewegingen worden overgebracht op een meethandgreep van de testbank en hiermee worden de krachten en draaimomenten tussen menselijke hand en handgreep bepaald. Ook stotende belastingen op een boorhamer of slagschroevendraaier kunnen worden gesimuleerd. Omdat de meethandgreep vrij positioneerbaar is, kan ook het werken 'boven de macht' of op de bodem worden getest.

De geautomatiseerde testbank voor elektrische gereedschappen maakt de reproduceerbare weergaven van de gemeten invloed van de gebruiker mogelijk. De arm van een industriële robot hanteert het elektrisch gereedschap exact volgens de gemeten krachtprofielen van de gebruikers.

Tot slot maakt een testbank voor de gereedschap-interactie het mogelijk gereedschappen op de meest uiteenlopende ondergronden in alle posities te onderzoeken en natuurgetrouw te testen. Via een geautomatiseerd flexibel positioneersysteem kunnen verschillende ondergronden zoals beton, hout en metaal in alle oriëntaties worden gepositioneerd. Daardoor wordt het mogelijk zowel handmatige als geautomatiseerde gereedschapstests in alle posities uit te voeren en wisselwerkingen te meten.

bron: Karlsruher Institut für Technologie

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden