Laatste nieuws:

RAAMSDONKSVEER, 3 juli 2017 10:17

Testmethoden hydraulische vijzels niet altijd betrouwbaar (video)

Bij veilig werken hoort het jaarlijks keuren van de arbeidsmiddelen. Dit geldt ook voor hydraulische cilinders (vijzels). Over het algemeen worden deze cilinders gekeurd met behulp van een statische test. Volgens Holmatro, producent van hogedruk hydraulische systemen, is dat onverantwoord. Het bedrijf spreekt zelfs van een vorm van Russisch roulette.

Dynamische testen brengen defecten aan het licht die bij statische testen niet altijd worden gedetecteerd.'
Dynamische testen brengen defecten aan het licht die bij statische testen niet altijd worden gedetecteerd.
1/1

In het kader van de Arbeidsomstandighedenwet laten steeds meer bedrijven hun arbeidsmiddelen jaarlijks keuren. Dat geldt ook voor hogedruk hydrauliek. Waar meer vraag ontstaat, ontstaan ook meer aanbieders. Maar die moeten dan wel beschikken over de juiste basiskennis van hydrauliek en gebruik maken van de juiste testmiddelen.

Het aan de buitenkant inspecteren van een hydraulische cilinder is onvoldoende om te beoordelen of deze nog veilig te gebruiken is. Dit geldt zeker omdat niet altijd met beleid wordt omgegaan met industriële gereedschap.

Om inwendige beschadigingen aan een cilinder zichtbaar te maken, moet de cilinder op druk worden gebracht. Dit wordt over het algemeen gedaan met behulp van een statische test.

Statische test onvoldoende

Als producent van hydraulische gereedschappen weet Holmatro hoe belangrijk deskundig keuren is. Dat geldt niet alleen voor een optimale werking van de gereedschappen, maar vooral voor de veiligheid van de mensen die ze gebruiken.

Bij statisch testen wordt de cilinder op een aantal niveaus op druk gebracht. Beschadigingen buiten deze niveaus worden niet zichtbaar, met als resultaat dat de cilinder wordt goedgekeurd. Een dag later staat er weer 700 bar op de cilinder.

Er is niets aan de hand zolang de afdichting om de plunjer niet exact op de beschadiging staat wanneer de cilinder op druk gebracht wordt. Maar als de pluner daar wél staat, kan grote schade ontstaan aan de last maar zeker ook bij de gebruiker.

Dynamische test

Holmatro werkt al decennia met dynamisch hydraulische testframes. Bij dynamisch testen wordt de cilinder over de volledige slag op druk gebracht, waardoor krassen en beschadigingen aan de binnenzijde van de cilinder altijd zichtbaar worden. Na het doorlopen van deze dynamische test is zeker dat de gebruiker werkt met veilig hydraulisch gereedschap, ongeacht het slaglengtepercentage.

Dynamisch testen betekent niet alleen het testen van cilinders over de volledige slaglengte. Ook wordt de maximale gebruikssituatie (105% van de capaciteit) van het gereedschap gesimuleerd, waardoor de eventueel aanwezige overdrukbeveiliging van het systeem wordt aangesproken. Verborgen gebreken worden door deze manier van testen altijd gesignaleerd en de gebruiker is verzekerd van veilig en betrouwbaar gereedschap.

Verschil visualiseren

Om de noodzaak aan te geven van het op een juiste manier testen van hydraulisch gereedschap door een gekwalificeerde service partij, heeft Holmatro onderstaande video gemaakt. In deze video laat het testteam het verschil zien tussen statisch en dynamisch testen.

De nieuwe video is onderdeel van de algemene veiligheids-campagne van het bedrijf, waarbij met hulp van het testteam risico's van werken met hogedruk hydrauliek worden nagebootst en op een luchtige herkenbare manier worden uitgelegd.

 

bron: Holmatro

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden