Laatste nieuws:

ARNHEM, 29 juni 2017 10:30

HyMove en HPI samen in productie brandstofcelsystemen

HyMove, Arnhemse producent van waterstof brandstofcelsystemen, heeft een overeenkomst getekend met het Chinese bedrijf Huai'an Powerful Industry (HPI) Co. Ltd voor de ontwikkeling en productie van brandstofcelsystemen. Deze systemen zullen worden gebruikt voor de waterstofvoertuigen, die het Chinese bedrijf gaat bouwen in een nieuwe fabriek bij de stad Xuyi.

Waterstof brandstofcellen worden al toegepast in onder meer bussen voor het openbaar vervoer.'
Waterstof brandstofcellen worden al toegepast in onder meer bussen voor het openbaar vervoer.
1/1

Met de bouw van de nieuwe fabriek, waarin met name bestelbussen en kleine vrachtauto's zullen worden geproduceerd, is een investering van bijna 400 miljoen euro gemoeid. HyMove zal het ontwerp en de engineering van de brandstofcelsystemen voor de voertuigen op zich nemen en de productiefaciliteit voor de systemen bij de fabriek in China opzetten.

Energietechnologie speerpunt

De nieuwe fabriek voor waterstofvoertuigen is een initiatief van Huai'an Powerful Industry (HPI) Co. Ltd., de Xuyi Economic Development Council en de Shanshan Group, een participatiemaatschappij. De regio wil zich toeleggen op de ontwikkeling van nieuwe energietechnologie en beschouwt de toepassing van waterstof als een van de speerpunten.

Op een terrein van zo'n 25 hectare bij de stad Xuyi wordt volgend jaar begonnen met de bouw van een fabriek voor de productie van kleinere bestelauto's, vrachtauto's en speciaal ontworpen taxi's en vuilniswagens. De voertuigen worden voorzien van brandstofcelsystemen, die waterstof omzetten in elektriciteit. Op termijn moet de fabriek jaarlijks zo'n 20.000 waterstofvoertuigen afleveren.

Samenwerkingsverband

HyMove werd in 2016 door HPI benaderd vanwege haar kennis van waterstof brandstofcelsystemen. Na diverse gesprekken en een ontmoeting op de laatste Hannover Messe, waar een waterstofbus van de Poolse bussenbouwer Ursus met het HyMove-systeem aanwezig was, kreeg de samenwerking langzamerhand gestalte.

HyMove zal in de samenwerking haar technische expertise van brandstofcelsystemen inbrengen en haar kennis van de productie van brandstofcelsystemen. Het bedrijf in Arnhem zal niet alleen de energiesystemen voor de diverse typen voertuigen ontwerpen en ontwikkelen, maar zal ook de unit voor de productie van brandstofcellen als onderdeel van de nieuwe fabriek opzetten en inrichten.

Ontwikkeling versnellen

HyMove wil de introductie van een zo belangrijke technologie als waterstofvoertuigen wereldwijd te versnellen. De overeenkomst met Huai'an Powerful Industry is een belangrijke stap in die richting. Die samenwerking is niet alleen van belang voor de regio Xuyi, HPI en HyMove, maar voor de hele waterstofindustrie wereldwijd. De introductie van waterstofvoertuigen is volgens de Arnhemmers een onmisbaar element om de doelstellingen te bereiken uit het Akkoord van Parijs, dat gericht is op beperking van de klimaatverandering.

De specialist in waterstof brandstofceltechnologie verwacht dat China een leidende rol zal spelen bij de transitie naar waterstof. Het bedrijf is er trots op, dat het dankzij de samenwerking met HPI deel van die ontwikkeling kan uitmaken.

HyMove

Voor HyMove kan de samenwerking met Huai'an Powerful Industry een grote doorbraak betekenen. Het bedrijf heeft zich toegelegd op de ontwikkeling van waterstof brandstofcelsystemen voor grote en middelzware voertuigen zoals bussen en trucks. De systemen worden al gebruikt door de Poolse bussenbouwers Solbus en Ursus.

Als alles naar wens verloopt, zal de samenwerking met HPI voor HyMove in de komende jaren substantiële omzetten opleveren. Dat heeft positieve gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland. Als eerste gaat het bedrijf het team in Arnhem versterken met een engineering- en montageafdeling, die zich gaat bezighouden met de integratie van de systemen in de voertuigen die HPI in Xuyi gaat produceren.

Daarnaast zullen de Arnhemmers in nauwe samenwerking de productielijnen voor de brandstofcelsystemen ontwerpen en inrichten.

bron: HyMove

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden