Laatste nieuws:

ATLANTA, GEORGIA, 19 juni 2017 10:36

Robot speelt marimba en componeert (video)

Al een tijd gelden bouwden engineers van het Georgia Tech Center for Music Technology een robot die muziek kan spelen. Deze robot, Shimon genaamd, heeft vier armen en is daarmee beter dan een mens uitgerust voor het spelen van de marimba.

De vierarmige robot speelt niet alleen marimba, hij kan nu ook componeren.'
De vierarmige robot speelt niet alleen marimba, hij kan nu ook componeren.
1/1

De afgelopen jaren heeft hij al concerten gegeven met een grote variëteit aan voorgeprogrammeerde muziek, maar nu is hij ook aan het leren om zelf muziek te componeren.

Shimon heeft een grote bibliotheek van muziekstukken - ongeveer 5000 songs van uiteenlopende componisten als Van Beethoven, Miles Davis, The Beatles en vele anderen. Bovendien gaven zijn ontwerpers hem meer dan twee miljoen muzikale motieven, riffs en licks.

Die gebruikt hij als uitgangspunt voor zijn eigen composities. Dank zij machine learning algoritmen kun je hem nu de eerste vier openingsmaten van een song geven en vervolgens gebruik hij zijn kennis om een eigen melodie te improviseren en te spelen.

Machine learning

Ph.D. student Mason Bretan is de man achter de machine. Hij werkt al zeven jaar met Shimon en hij zorgde ervoor dat de vierarmige robot kan ‘luisteren' naar muziek die door mensen wordt gespeeld. Ook kan Shimon improviseren op voorgecomponeerde akkoordenschema's. Maar nu is hij voor het eerst solocomponist: hij genereert zelfstandig de melodie en de harmonische structuur.

"Als Shimon de vier maten leert die wij hem leveren, kan hij vervolgens zijn eigen stuk helemaal zelf componeren", zegt Bretan, die binnenkort afstudeert in muziektechnologie. "Shimon's composities laten horen hoe muziek klinkt als een robot diepe neurale netwerken gebruikt om alles te leren over muziek, op basis van miljoenen door de mens gemaakte segmenten".

Shimon kan harmonieën en akkoorden spelen en denkt als een menselijke musicus: minder gericht op de volgende noot, maar vooral op de algemene structuur van de compositie. Zijn muziek ligt gemakkelijk in het gehoor, luister maar naar de onderstaande video's met geïmproviseerde stukken.

 

 

bron: Georgia Tech Center for Music Technology

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden