ROTTERDAM, 11 juni 2017 10:03

Lineaire geleiding voor ‘schuiftoilet'

Sanitronics in Rotterdam, dat zelfreinigende toiletunits bouwt, heeft onlangs het eerste model van een nieuw type schuiftoilet in de Zweedse stad Helsingborg geplaatst. De nieuwe toiletunit is uitgerust met een reinigingssysteem dat zich in een lade in de technische ruimte achter het toilet bevindt. Na gebruik van het toilet schuift de lade over de toiletpot en reinigt deze. Voor het schuifsysteem gebruikt Sanitronics lineaire geleiders van Rollon.

Het toilet in Helsingborg is een openbaar toilet, dat in het centrale stadspark staat. De gebruikers stellen terecht hoge eisen aan de hygiëne.

De eerste generatie toiletunits van Sanitronics beschikte over een draaisysteem met twee toiletpotten, die om de beurt gereinigd werden. Dat gebeurde onder een speciale kap in de technische ruimte achter het toilet. Tegelijkertijd werden de wanden en de vloer met behulp van een krachtige pomp en nozzles schoongespoeld, waardoor vuil en zand worden verwijderd.

Schuiftoilet

Enkele jaren geleden bedacht Sanitronics het concept van het ‘schuiftoilet', waarbij het toilet in de toiletruimte blijft en wordt gereinigd met behulp van een lade, die over het toilet schuift. In de lade bevinden zich de nozzles voor de reiniging en een luchtmes voor het drogen.

Bij het ontwerpen van het schuifsysteem was de lineaire geleiding een van de lastigste uitdagingen. Sanitronics wilde de technische ruimte in de units zo klein mogelijk houden. De telescopische geleiders mochten niet te lang zijn voor de inbouw, maar moesten wel een slag van meer dan 1 m hebben.

Bovendien moesten de geleiders het gewicht van de reinigings- en drooginstallatie kunnen dragen (bijna 7 kg). Omdat de geleiders bestand moeten zijn tegen vocht en reinigingsmiddelen was een uitvoering in roestvast staal een absolute voorwaarde. Rollon adviseerde de RVS-uitvoering van de LFX27-0550-geleiding. De LFX-serie bestaat uit lichte telescopische rails met een hoge stijfheid, waardoor ze een hoge belasting aankunnen. De rails zijn robuust en hebben weinig onderhoud nodig.

De geleiders voor de toiletunits zijn in ingeschoven toestand 55 cm, maar in uitgeschoven toestand is de maximale lengte 110 cm. Ze worden met behulp van een lineaire spindelmotor uitgeduwd.

Minder technologie

Dankzij het nieuwe reinigingssysteem in het schuiftoilet is er minder technologie nodig, waardoor de prijs van de units - afhankelijk van de uitvoering - met zo'n 10% tot 20% daalt.

Het schuifsysteem betekent een belangrijke innovatie voor de zelfreinigende toiletten, die standaard met een RVS-frame op een prefab betonnen vloerconstructie worden gemonteerd. De binnenruimte is afgewerkt met High Pressure Laminate wanden en roestvast staal sanitair.

Voor de inrichting van de units biedt Sanitronics een ruime keuze uit diverse soorten toiletten, entree- en betaalsystemen en veiligheidssensoren. Daarnaast zijn de units uitgerust met een vorstbeveiliging en een noodstroomvoorziening. De buitenwanden kunnen worden bekleed met verschillende (vandalismebestendige) materialen, zodat de toiletunits in elke omgeving ingepast kunnen worden.

bron: Rollon

Foto's:

Lineaire geleiding voor ‘schuiftoilet'

De toiletpot wordt gereinigd met behulp van een lade die over het toilet schuift.

Lineaire geleiding voor ‘schuiftoilet'

Het toilet staat in het stadspark van Helsingborg, dat in alle jaargetijden een belangrijk ontmoetingspunt is voor inwoners en studenten.

© Aandrijvenenbesturen.nl