Laatste nieuws:

TILBURG, 11 juni 2017 10:59

50 miljoen duwbanden made in Tilburg (video)

Bij Bosch Transmission Technology in Tilburg rolde onlangs de 50 miljoenste duwband van de productielijn. De productie van stale duwbanden voor Continu Variabele Transmissies (CVT) blijft toenemen, gestuwd door een sterke vraag in Azië en de Verenigde Staten. Maar ook in Europa wint de CVT aan populariteit.

In Tilburg vinden de ontwikkeling en productie van de stalen duwbanden plaats.'
In Tilburg vinden de ontwikkeling en productie van de stalen duwbanden plaats.
Rechts
1/2

Steeds meer autoproducenten bieden vanwege het lage verbruik en de geringere CO2-uitstoot hun modellen ook in een CVT-versie aan. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de productie in Tilburg. In 2010 werd de 10 miljoenste duwband gevierd en in 2012 volgde de 25 miljoenste. Inmiddels heeft Bosch Transmission Technology 50 miljoen geproduceerde duwbanden op de teller.

Continu variabele transmissie

Bosch ontwikkelt en produceert in Tilburg duwbanden, het hart van een CVT-systeem. Een duwband bestaat uit honderden individuele, speciaal ontworpen stalen elementen die bij elkaar worden gehouden door twee pakketten van stalen snaren van een hoogwaardige legering. Hierdoor hoeft voor elk nieuw automodel geen volledig nieuwe duwband te worden gemaakt. Een paar aanpassingen aan het standaardmodel volstaan.

Duwband

Bij een CVT vindt tijdens het schakelen geen onderbreking van de trekkracht plaats. De besturingseenheid van de CVT selecteert automatisch de beste verhouding tussen toerental en het vereiste koppel voor de gewenste rijprestaties.

CVT komt uitstekend tot zijn recht in stedelijk stop-en-go- verkeer. Omdat de motor voortdurend op zijn meest efficie?nte punt werkt, is een CVT zuinig en heeft een lage CO2-uitstoot. De overbrenging is geschikt voor aandrijflijnen met benzine- en dieselmotoren en voor hybride aandrijflijnen.

Tilburg als "center of competence"

Bosch Transmission Technology heeft zowel een productieafdeling als een engineeringafdeling. Beide werken nauw samen. In Tilburg is het ‘Center of competence' van de business unit CVT ondergebracht. Daarin wordt onderzoek gedaan naar de verbetering van de duwband, maar ook van de productietechnieken.

Tilburg is ook de ‘lead plant' van Bosch voor de productie van duwbanden. In de afgelopen jaren werd fors gei?nvesteerd in nieuwe productietechnieken, een ultramodern machinepark en de uitbreiding van de productieoppervlakte.

Single belt

De onderzoeksafdeling analyseert hoe rendement, duurzaamheid en comfort van de duwband, bijvoorbeeld de geluidsreductie, verder kunnen worden verbeterd. Zo ontwikkelde Bosch in Tilburg de duwband van de toekomst, de Single Loopset Belt. Deze nieuwe duwband bestaat uit honderden speciaal ontworpen stalen elementen die door slechts e?e?n enkel pakket snaren van hoogwaardig staal bij elkaar worden gehouden.

Het nieuwe bandontwerp vergroot het rendement en leidt tot een verdere brandstofbesparing. De duwband van de toekomst zal vanaf 2020 in productie gaan. 

bron: Bosch Transmission Technology

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (9)

16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden